Εδώ και πολύ καιρό η Γερμανία είχε αναστείλει την εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που προέρχονταν από την Ελλάδα. Δηλαδή, οι γερμανικές αρχές δεν επαναπροωθούσαν στην Ελλάδα πρόσφυγες που προέρχονταν από αυτήν και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η οικονομική κρίση αλλά και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στη χώρα μας.
Αυτό όμως γινόταν σε ανεπίσημη βάση, ενώ τώρα μετατράπηκε και σε επίσημη πολιτική του γερμανικού κράτους. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων, που έχει ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, δίνεται και επίσημα εντολή στις αρμόδιες γερμανικές αρχές να μην εναναπροωθούν στην Ελλάδα Σύρους πρόσφυγες που προέρχονται από αυτήν.
Από την αρχή του χρόνου έχει δοθεί άσυλο από τη Γερμανία σε 44.000 πρόσφυγες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι οι αιτήσεις αύλου θα έχουν φτάσει τις 800.000.
Το καυτό πρόβλημα του μεταναστευτικού φαίνεται πως αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν με μεγάλη σοβαρότητα και με ενιαία γραμμή Γερμανία και Γαλλία. Για τον λόγο αυτόν συναντήθηκαν στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ενιαία απάντηση της Ε.Ε. στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και να τεθεί σε εφαρμογή ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου.
Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει από φέτος να ιδρυθούν τα κέντρα πρώτης καταγραφής προσφύγων και μεταναστών σε χώρες εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα». Επίσης, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως «όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν συντομότερα το ίδιο καθεστώς παροχής ασύλου» και πρόσθεσε πως «είναι αδικαιολόγητο μέχρι σήμερα να μην έχουν διαμορφωθεί τα κέντρα διαχωρισμού μεταναστών από πρόσφυγες, παρ’ όλο που η ίδρυσή τους αποφασίστηκε από τα τέλη Ιουνίου. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχθούμε μια τέτοια καθυστέρηση».
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου. Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση που θα έχει διάρκεια. Ετσι χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική με κοινούς κανόνες. Πρέπει να υπάρξει μια ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο και παράλληλα αξιοπρεπής επαναπατρισμός αυτών που έρχονται παράνομα στην Ευρώπη».
Ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε πως «υπάρχουν στιγμές στην ευρωπαϊκή ιστορία όπου αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις. Σήμερα, πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που θα έχει διάρκεια». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης πως η Ευρώπη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς και ποιες όχι, ώστε να ξεκαθαρίσει το από ποιες χώρες οι προερχόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν άσυλο στην Ε.Ε.
Δηλώσεις Μέρκελ
Παράλληλα, μετά αρκετές ημέρες σιωπής, για την οποία είχε έντονα επικριθεί, η καγκελάριος Μέρκελ έλαβε χθες επίσημα θέση και για τα έκτροπα που προκάλεσαν ακροδεξιοί σε επεισόδια ρατσιστικής βίας κατά προσφύγων, στην πόλη Χάιντεναου της Σαξονίας, μια περιοχή της πρώην ανατολικής Γερμανίας, που παραδοσιακά έχει τα υψηλότερα ποσοστά ακροδεξιών. Εκεί επί δύο ημέρες εκατοντάδες ακροδεξιοί προκάλεσαν επεισόδια με την αστυνομία, προσπαθώντας να εμποδίσουν τη μεταφορά προσφύγων σε ειδικό κέντρο που έχει ειδικά φτιαχτεί γι’ αυτούς.
Η καγκελάριος δέχτηκε επικρίσεις ότι δεν έλαβε ανοιχτά θέση στο θέμα, χθες όμως η ίδια δήλωσε ότι «θα ήθελα να πω -μετά τις τρομακτικές εικόνες στη Σαξονία- πως καταδικάζω σθεναρά τη βία και πως η ατμόσφαιρα ρατσισμού που είδαμε δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει ανεκτή.
Είναι αποκρουστικό να βλέπει κανείς το πώς οι ακροδεξιοί ναζί εκφράζουν το μίσους τους. Είναι επίσης ντροπή να βλέπει κανείς πολίτες, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις αυτές. Θα επαναλάβω πως η Γερμανία είναι μια χώρα που σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου». Το Χάιντεναου επισκέφθηκε χθες και έκανε ανάλογες δηλώσεις και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Εξάλλου, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ντι Βελτ», ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει έκτακτη διάσκεψη για το προσφυγικό και πρόσθεσε πως απλώς όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόσουν από κοινού τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων και να μην πέφτουν όλα τα βάρη σε χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. «Πρέπει δίχως δισταγμό να εφαρμόσουμε την κοινή προσφυγική και την κοινή πολιτική ασύλου. Οι εθνικές λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα», σημειώνει ο Γιούνκερ, «κανένα κράτος δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο του το θέμα της μετανάστευσης. Χρειαζόμαστε κοινή ευρωπαϊκή λύση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας