Στο φόντο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και των «παζαριών» με τη Δύση, για άμεση προμήθεια –πέραν των τανκς– πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών, η Μόσχα εξαπέλυσε χθες νέο μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι σειρήνες ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της εμπόλεμης Ουκρανίας. Εκρήξεις ακούστηκαν ακόμη και στα πέριξ του Κιέβου. Όμως, κύριος στόχος ήταν περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, και δη βασικές υποδομές του ημικατεστραμμένου εγχώριου ενεργειακού δικτύου. Σύμφωνα δε με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, δύο ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, παραβίασαν τον εναέριο χώρο, όχι μόνο της Μολδαβίας (η κυβέρνηση της οποίας χθες παραιτήθηκε υπό το βάρος των υβριδικών συνεπειών του πολέμου), αλλά και της Ρουμανίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.
Χάρκοβο και Ζαπορίζια
Συνολικά, τα μεγαλύτερα πλήγματα δέχτηκαν το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και η Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά –η τελευταία πάνω από 17 φορές μέσα σε μία ώρα– καθώς και περιοχές εκτός ρωσικού ελέγχου στις ανατολικές βιομηχανικές πεδιάδες του Ντονμπάς.
Όχι τυχαία, οι μάχες είχαν κλιμακωθεί ένα 24ωρο νωρίτερα, στο μέτωπο του Ντονέτσκ, με επίκεντρο τα περίχωρα του Μπαχμούτ. Ο ρωσικός κλοιός στη στρατηγικής σημασίας πόλη ολοένα και σφίγγει, όπως πια επισημαίνει και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Κατά πολλούς αναλυτές, όλα αυτά συνθέτουν σκηνικό προετοιμασίας μιας νέας ευρείας ρωσικής επίθεσης, από τα τέλη αυτού του μήνα, καθώς ο πόλεμος θα συμπληρώνει πια τον πρώτο χρόνο.
Μιλώντας ανωνύμως στο Foreign Policy, Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία ετοιμάζει 1.800 άρματα μάχης, 3.950 τεθωρακισμένα οχήματα, 2.700 συστήματα πυροβολικού, 810 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων σοβιετικής κατασκευής, 400 μαχητικά αεροσκάφη και 300 ελικόπτερα. «Περιμένουμε τις επόμενες 10 ημέρες», ανέφερε, «μια νέα, τεράστια εισβολή».
Αυτά, εν μέσω αποκαλύψεων της Washington Post ότι οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν στο Κίεβο μέχρι και τις συντεταγμένες επιθέσεων, με το αμερικανικό σύστημα HIMARS. «Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πρακτική, που φέρνει στο φως έναν βαθύτερο και πιο ενεργό επιχειρησιακό ρόλο του Πενταγώνου στον πόλεμο», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.
Το ίδιο το Κρεμλίνο κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την επόμενη φάση του πολέμου. Προσώρας, η Μόσχα ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάρτιο (ήτοι -5%), περνώντας στην αντεπίθεση μετά την επιβολή πλαφόν από τη Δύση.
Η ομιλία Πούτιν
Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη βαρυσήμαντη ομιλία του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ενώπιον των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, η οποία τελικά ανακοινώθηκε ότι θα γίνει –με μεγάλη καθυστέρηση– στις 21 Φεβρουαρίου. Ανήμερα δηλαδή της πρώτης επετείου από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) από τη Ρωσία, που αποτέλεσε ουσιαστικά προάγγελο του πολέμου.
Δημιουργώντας κλίμα, ο ηγέτης της Τσετσενίας –και σύμμαχος του Κρεμλίνου– Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε, μέσω Telegram, ότι θεωρεί δεδομένη στην επόμενη φάση, την κατάληψη της Οδησσού (νότια), του Χαρκόβου και του ίδιου του Κιέβου. Δεν σταμάτησε όμως εκεί.
Κάνοντας λόγο για «αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση» όλης της Ουκρανίας, «πριν από τα τέλη αυτού του έτους», διακήρυξε ότι «ο αγώνας κατά του σατανισμού πρέπει να συνεχιστεί σε όλη την Ευρώπη και, κατ’ αρχάς, στα εδάφη της Πολωνίας».
Εκεί, στη νοτιοανατολική πόλη Ζέσουφ είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άρτι αφιχθείς από τη σύνοδο κορυφής των «27», στις φιλόξενες και γεμάτες υποσχέσεις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την πολωνική προεδρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου και την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω κοινής δράσης για τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.
Ήταν στο ίδιο μέρος που οι δύο ηγέτες είχαν και πάλι συναντηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος επέστρεφε από την πρώτη γνωστή επίσκεψή του στο εξωτερικό, εν καιρώ πολέμου. Είχε μόλις επιστρέψει από τη χώρα που ο ίδιος αποκαλεί «την πιο στενή σύμμαχο»: τις ΗΠΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας