Είναι σημαντικό η Γερμανία να μην κάνει ένα «βιαστικό» βήμα για το οποίο μπορεί να μετανιώσει αργότερα, επομένως δεν θα ληφθεί βιαστική απόφαση, υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ, καθώς η Βαρσοβία εντείνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. «Αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα ζωής και θανάτου... πρέπει να αναρωτηθούμε τι σημαίνει για την άμυνα της χώρας μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.
Ο Χέμπεστραϊτ σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία δεν είναι απομονωμένη από πιθανή παράδοση των γερμανικών αρμάτων μάχης. Κάποιες χώρες είναι υπέρ, άλλες κατά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αποκλείει την παράδοση. Ωστόσο, η απόφαση για κάτι τέτοιο δεν έχει ληφθεί ακόμη. «Είμαστε τεράστιοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ανάγκη συζήτησης για την παράδοση των Leopard 2 και θα πάρουμε αυτόν τον χρόνο», πρόσθεσε.
Εξάλλου, όπως σημείωσε, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα για την έγκριση παράδοσης αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία από συμμάχους. «Δεν υπάρχει ακόμη αίτημα από την πολωνική κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις στον Τύπο δεν αποτελούν επίσημο αίτημα», διευκρίνισε ο Χέμπεστραϊτ. «Υπάρχουν διαδικασίες για αυτό και αυτές θα τηρηθούν. Όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Πολωνία, ξεκινά η διαδικασία», συνέχισε, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία.
Σήμερα πάντως η Πολωνία δήλωσε αποφασισμένη να στείλει τανκς στο Κίεβο, ακόμη και αν η γερμανική κυβέρνηση δεν της δώσει την άδεια. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, που προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τη Γερμανία άδεια, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα υποβληθεί το αίτημα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φημολογούμενα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας στο θέμα των Leopard 2, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, «ούτε ως προς την ουσία ούτε ως προς την υποτιθέμενη ένταση». Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ «είναι συνεχείς και εποικοδομητικές, ανταλλάσσουμε απόψεις με σαφήνεια και ο καγκελάριος εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πολύ στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Στην ίδια γραμμή τοποθετήθηκε και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κινγκμπάιλ, τονίζοντας ότι τα Leopard μπορούν να παραδοθούν από άλλες χώρες στην Ουκρανία μόνο με γερμανική άδεια. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία και θα πρέπει να ακολουθηθεί», δήλωσε, αναφερόμενος σε προγενέστερη τοποθέτηση της πολωνικής ηγεσίας σχετικά με παράδοση των αρμάτων μάχης και χωρίς τη γερμανική έγκριση.
Διαφορετικά τοποθετήθηκε ο αρμόδιος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Άντον Χοφράιτερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «έχει πλήξει τη φήμη της Γερμανίας», καθυστερώντας την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. «Έχουμε προκαλέσει σημαντική ζημιά, ειδικά στην ανατολική και στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες και τώρα και διεθνώς», πρόσθεσε ο κ. Χοφράιτερ. «Κάνουμε πολλά και για αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι με αδέξιους χειρισμούς σε επιμέρους τομείς -παρότι κάνουμε τόσα πολλά- καταστρέψαμε σε μεγάλο βαθμό τη φήμη μας», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας, η χώρα χρειάζεται αρκετές εκατοντάδες τανκς για την αντεπίθεσή της και για να ανακαταλάβει τις κατεχόμενες περιοχές. «Χρειαζόμαστε τανκς - όχι δέκα, είκοσι, αλλά αρκετές εκατοντάδες», έγραψε στο Telegram ο αρχηγός του επιτελείου του προέδρου Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ. «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τα σύνορα του 1991 και να τιμωρήσουμε τον εχθρό που θα πληρώσει για τα εγκλήματά του».
Με τα σύνορα του 1991, ο Γερμάκ αναφέρεται σε αυτό που δημιουργήθηκε από την ανεξαρτησία και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2014, η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
Λαβρόφ: «Ο πόλεμος με τη Δύση δεν είναι πλέον υβριδικός, αλλά σχεδόν πραγματικός»
Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι πλέον ένα υβρίδιο, αλλά ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, εκτιμά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Όταν μιλάμε για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, μιλάμε για το γεγονός ότι αυτός δεν είναι πλέον ένας υβριδικός πόλεμος, αλλά ένας πραγματικός, τον οποίο η Δύση προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας, προσπαθώντας να καταστρέψει τα καθετί ρωσικό, από γλώσσα μέχρι πολιτισμό, που υπάρχει στην Ουκρανία εδώ και αιώνες, και απαγορεύει στους ανθρώπους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα», είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ.
Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Ουκρανία έχει υιοθετήσει νόμους που απαγορεύουν την εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης στα ρωσικά, αλλά και νόμους που απαγορεύουν ακόμη και τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή.
«Οποιεσδήποτε πολιτιστικές επαφές που σχετίζονται με τη ρωσική γλώσσα απαγορεύονται. Και όλα αυτά υποστηρίζονται από τη Δύση. Όπως η Δύση υποστηρίζει τις τακτικές πορείες των νεοναζί με σβάστικες, με τα σύμβολα που απαγορεύτηκαν από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης, αναγνωρίζονται ως εγκληματίες. Η Δύση τα υποστηρίζει όλα αυτά», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο σχολίασε πως οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης.
Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, οι διαφωνίες στην Ευρώπη για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη "νευρικότητα" που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.
Αλλά και ο Ρώσος αν. υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ επιβεβαίωσε ότι οι δυτικές προμήθειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «απρόβλεπτες» συνέπειες. «Έχουμε πει σε πολλές περιπτώσεις ότι η κλιμάκωση είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος και οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Τα μηνύματά μας δεν ακούγονται και οι αντίπαλοι της Ρωσίας συνεχίζουν να ανεβάζουν το διακύβευμα».
Στη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών η στρατιωτική βοήθεια
Το θέμα της παροχής επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα συζητηθεί και στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. «Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και για μια νέα εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο, όπου θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κάποια κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της ομάδας Ραμστάιν και την κατάσταση επί του εδάφους, αλλά και για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ερωτηθείς για τα άρματα μάχης που διστάζουν να παραδώσουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία, ο Ζ. Μπορέλ απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά την προσωπική του άποψη, τα όπλα αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν στον ουκρανικό στρατό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας