Γιατί το Κατάρ να δωροδοκήσει Ευρωπαίους βουλευτές; Αυτό είναι το ερώτημα που κάνει το γύρο των Βρυξελλών από τότε που ξέσπασε η είδηση του σκανδάλου διαφθοράς. Μέχρι στιγμής, οι ευρωβουλευτές και οι δημοσιογράφοι έχουν κυρίως επισημάνει τα βολικά σχόλια που έκαναν ύποπτοι, όπως η Εύα Καϊλή, σχετικά με την υποτιθέμενη πρόοδο της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει του τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.
Το μόνο στέρεο κομμάτι της νομοθεσίας που το Κατάρ θα μπορούσε να επηρεάσει, όπως φάνηκε, ήταν μια συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα, θέμα που είναι αρκετά κακό εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, όμως, στην πραγματικότητα όχι τόσο σημαντικό, καθώς μιλάμε για μόλις 300.000 πολίτες της χώρας.
Για τον λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται τώρα ότι το Κατάρ ενδεχομένως να επηρέασε τις διαπραγματεύσεις για μια άλλα, πολύ μεγαλύτερη και προσοδοφόρα συμφωνία, εκείνη για τις αερομεταφορές, που υπογράφηκε πέρυσι.
Πρόκειται για μια συμφωνία που επικρίθηκε από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και συνδικάτα της Ε.Ε., αλλά υπερασπίστηκε από την Ένωση, η οποία δήλωσε ότι θα παραχωρήσει «ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές».
Η συμφωνία «ανοικτών ουρανών» (open skies) παρέχει στην Qatar Airways (κρατικός αερομεταφορέας της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο) απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε αντάλλαγμα, οι αεροπορικές εταιρείες του μπλοκ αποκτούν απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά του Κατάρ με 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, οι ευρωβουλευτές διερευνούν τρόπους για να φρενάρουν τη συμφωνία, όπως έμαθε το POLITICO.
Η Καρίμα Ντελί, πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών του Κοινοβουλίου, η οποία διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, σήμανε συναγερμό. Η Ντελί, γαλλίδα ευρωβουλευτής της ομάδας των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι το Κατάρ μπορεί να έχει παρέμβει στις εσωτερικές διαβουλεύσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία.
«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, η παροχή συναίνεσης σε αυτή τη συμφωνία σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να είναι δύσκολη έως ότου διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες ήταν διαφανείς και αμερόληπτες», έγραψε σε μήνυμά της προς τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην επιτροπή της το βράδυ της Τρίτης.
Η Ντελί δήλωσε ότι η επιτροπή θα συνεργαστεί με τις εσωτερικές έρευνες της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αποχαρακτηρίζοντας έγγραφα και δηλώσεις «που σχετίζονται με το Κατάρ, εάν ζητηθούν».
Όσον αφορά την πιθανή μη επικύρωση της συμφωνίας, η οποία συνήφθη πέρυσι, πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα πρέπει να ζητήσει καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να μας ενημερώσει γρήγορα για την εν εξελίξει διαδικασία επικύρωσης της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κατάρ και να μας ενημερώσει πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συναίνεσης».
Επέκταση ερευνών και για Μαρόκο και Μπαχρέιν
Το σκάνδαλο διαφθοράς που κατακλύζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεκτάθηκε στο Στρασβούργο την Τρίτη, καθώς περίπου 10 γραφεία σφραγίστηκαν. Επιπλέον, έκλεισε και το γραφείο στο Στρασβούργο ενός βοηθού του Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέτρο Μπάρτολο.
Σύμφωνα με αίτημα έκδοσης μελών της οικογένειας, που είδε το POLITICO, ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο πρώην Ιταλός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που συνελήφθη για το σκάνδαλο διαφθοράς, κατηγορείται ότι στηρίχθηκε στους πρώην συναδέλφους του στο Κοινοβούλιο όχι μόνο προς όφελος του Κατάρ αλλά και του Μαρόκου - και ότι πήρε χρήματα και από τις δύο χώρες για να το κάνει.
Η πρώην ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας Ana Gomes, η οποία ήταν μέλος του Κοινοβουλίου για τους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες μεταξύ 2004 και 2019, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter «δεν είναι μόνο το Κατάρ που αγοράζει υποστήριξη στις Βρυξέλλες και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος για τους νομοθέτες που πληρώνονται από χώρες όπως το Μαρόκο.
Η Gomes ισχυρίστηκε ότι το Μαρόκο χρησιμοποίησε μετρητά για να «ματαιώσει ψηφίσματα» σχετικά με την αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας - η οποία είναι εν μέρει κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Ραμπάτ.
Ορισμένοι στο Κοινοβούλιο ανησυχούν ότι η ψηφοφορία για το Μπαχρέιν θα διεξαχθεί την Πέμπτη, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και άλλοι κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου την Τρίτη. Ένας αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα λεγόμενα «ψηφίσματα επείγοντος», τα οποία δεν συνεπάγονται τον κατάλληλο νομοθετικό έλεγχο, χρησιμοποιούνται τώρα για να προωθηθούν ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Κοινοβούλιο.
Το Βέλγιο κάνει ό,τι δεν κάνει το Κοινοβούλιο: Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το σκάνδαλο, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε: »Η βελγική δικαιοσύνη κάνει αυτό που, εκ πρώτης όψεως, δεν έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Επικρότησε το έργο των βελγικών διωκτικών αρχών, αλλά δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλά μέσα για να ρυθμίζει τον εαυτό του. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα σύστημα αυτοελέγχου που βασίζεται σε εθελοντικές προσπάθειες, οι οποίες σαφώς δεν ήταν επαρκείς».
Δεν είναι πάντως μόνο η Ε.Ε.: Βρετανοί βουλευτές υπερασπίστηκαν τη λήψη δώρων που πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ εν μέσω του εξελισσόμενου σκανδάλου στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση του Κατάρ δαπάνησε περισσότερες από 260.000 λίρες Αγγλίας σε δώρα, φιλοξενία και ταξίδια για Βρετανούς βουλευτές από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας