Εν πλω παραμένει για πολλοστή φορά πλήθος προσφύγων, που διέσωσε αυτή τη φορά το Humanity 1 και πλέουν προς την κατεύθυνση των ακτών της Μάλτας και της Σικελίας αλλά σύμφωνα με το πλήρωμά του δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση για να μπορέσει να αποβιβάσει τους 261 διασωθέντες σε κάποιο λιμάνι.
Το πλοίο γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Humanity προσπαθούσε χθες να εξασφαλίσει την άδεια για να ελλιμενιστεί στη Μάλτα ή στην Ιταλία, προκειμένου να μπει προσωρινά έστω ένα τέλος στην οδύσσεια των εκατοντάδων ανθρώπων που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Λιβύης.
Νωρίτερα, περίπου 30 πρόσφυγες που κινδύνευαν στη Μεσόγειο διασώθηκαν από το πλοίο έρευνας και διάσωσης Louise Michel, που συμμετείχε και σε άλλες αποστολές τις τελευταίες ημέρες μαζί με το Humanity 1.
Μια νέα ζωή
Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέσωσαν 254 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων τους. Στο σκάφος τους όμως, το Geo Barents, επιβαίνουν πλέον 255 μετανάστες, καθώς γέννησε χθες η νεαρή Φατιμά που πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς μαζί με τα άλλα τρία παιδιά της.
Ωστόσο, η γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ζητήθηκε από τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να παραλάβουν την ίδια, το νεογέννητο και τους γιους της. Στο πλοίο επιβαίνει άλλη μια ετοιμόγεννη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014 προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η νέα, ακροδεξιά, πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζα Μελόνι, διαμηνύει πως θα «σταματήσει» τις μεταναστευτικές ροές, σκληραίνοντας το τρέχον διάστημα την πολιτική της γείτονος έναντι των ΜΚΟ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας