Για τις «δύσκολες αποφάσεις που έρχονται» προειδοποίησε χθες τους χειμαζόμενους πολίτες της Βρετανίας, στην πρώτη επίσημη ομιλία του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο πολυεκατομμυριούχος Ρίσι Σούνακ: ο δεύτερος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός μέσα σε μόλις εφτά βδομάδες που… φορέθηκε στη χώρα του Brexit από τους κυβερνώντες Τόρις.
Ο -ινδικής καταγωγής- πρώην υπουργός Οικονομικών, πρώην τραπεζίτης και νυν πλουσιότερος πολιτικός στη βρετανική Βουλή είχε λάβει λίγο νωρίτερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο (από τον οποίο είναι πρωτοφανώς επίσης πλουσιότερος!), μετά και την τυπική υποβολή παραίτησης της κωμικοτραγικά βραχύβιας προκατόχου του, Λιζ Τρας, που εμφανίστηκε αμετανόητη μέχρι την τελευταία στιγμή για το οικονομικό μπάχαλο που προκάλεσε.
«Λάθη έγιναν», παραδέχτηκε πάντως ο Σούνακ, τονίζοντας ότι σκοπεύει να τα «διορθώσει», αρχίζοντας «αμέσως» δουλειά. Νιώθει άλλωστε δικαιωμένος, αφού είχε κατακρίνει επανειλημμένα στη διάρκεια της καλοκαιρινής εσωκομματικής μονομαχίας για την πρωθυπουργία τα σχέδια της -συνυποψήφιάς του τότε- Τρας για μείωση φόρων και αύξηση του κρατικού δανεισμού, κατηγορώντας την αφενός ότι λέει «παραμύθια» πως τα μέτρα αυτά θα τόνωναν την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, προβλέποντας ρητά από την άλλη ότι θα βύθιζαν την ισοτιμία της στερλίνας και θα εκτόξευαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, όπως και συνέβη. Δεν πρόκειται να «αφήσω την επόμενη γενιά… με ένα χρέος προς διευθέτηση, το οποίο ήμασταν υπερβολικά αδύναμοι να πληρώσουμε οι ίδιοι» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ξανά ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά οικονομική κρίση».
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Καταλαβαίνω επίσης ότι έχω δουλειά να κάνω για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη μετά από όλα όσα έχουν συμβεί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πτοούμαι», διακήρυξε ο 42χρονος νεοδιορισθείς πρωθυπουργός, θέλοντας και να αντικρούσει τις μομφές της αντιπολίτευσης, όσο και μερίδας του Τύπου, πως είναι τόσο πλούσιος και προνομιούχος ώστε να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα, πόσο μάλλον τη ζόρικη καθημερινότητα που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες με χαμηλό εισόδημα, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται τραγικά να επιλέξουν αν θα πληρώσουν για να φάνε ή για να ζεσταθούν.
Αρκετά ΜΜΕ προεξοφλούν άλλωστε πως στις οικονομικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται γερή μείωση των κρατικών δαπανών, ενδεχομένως και σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία. Σύμφωνα με το Reuters, ο Σούνακ «αναμένεται να περικόψει τις δαπάνες για να βουλώσει μια εκτιμώμενη τρύπα 40 δισεκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό, που δημιουργήθηκε από την οικονομική επιβράδυνση, τα υψηλότερα κόστη δανεισμού και το σχήμα ενεργειακής στήριξης» για τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εξήγγειλε η Τρας.
«Αυτή η κυβέρνηση θα έχει εντιμότητα, επαγγελματισμό και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο», υπογράμμισε ο 42χρονος πρωθυπουργός ως κραυγαλέα αντίστιξη με τις κυβερνήσεις των προκατόχων του και ειδικά του θρασύτατου Μπόρις Τζόνσον. Φέρνοντας άνοδο στην ισοτιμία της στερλίνας -σαφής ένδειξη πως στις αγορές αρέσουν οι πρώτες κινήσεις του «εκλεκτού» τους-, ο Σούνακ στελέχωσε χθες το υπουργικό του συμβούλιο με εκπροσώπους από όλες τις πτέρυγες του Συντηρητικού Κόμματος στο όνομα της ενότητας, πασχίζοντας να κατευνάσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί. Δεν απέφυγε βέβαια τη «σφαγή» υπουργών που είχε διορίσει η Τρας ως πιστούς (και) σε εκείνη, ανάμεσά τους τρεις «σκληροπυρηνικούς Μπορίστας», όπως τουίταρε σκωπτικά ο δημοσιογράφος του ITV, Ρόμπερτ Πρέστον.
Πρώτος και… χειρότερος, ο καραδεξιός φανατικός μπρεξιστής Τζέικομπ Ρις-Μογκ που είχε αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής και τον Ιούλιο, εν μέσω της μονομαχίας Τρας-Σούνακ, χαρακτήριζε «σοσιαλιστή» τον δεύτερο (!) εξαιτίας του ομολογουμένως γενναιόδωρου πακέτου οικονομικής στήριξης που είχε εκπονήσει ως υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Για να διατηρήσει την κάλμα στις αγορές, ο Σούνακ κράτησε τελικά τον Τζέρεμι Χαντ στο νευραλγικό πόστο του υπουργού Οικονομικών, καθώς εκείνος είχε ήδη αναλάβει τη… βρόμικη δουλειά να ξηλώσει το οικονομικό πρόγραμμα της Τρας, προοιωνιζόμενος νέο γύρο λιτότητας. «Θα είναι σκληρά» τα πράγματα, προειδοποίησε πάλι χθες ο Χαντ, εν αναμονή της παρουσίασης του νέου προϋπολογισμού στις 31 Οκτωβρίου. Στις θέσεις τους παρέμειναν επίσης και άλλοι υπουργοί της Τρας, όπως ο Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και ο Αμυνας Μπεν Γουάλας.
Επανήλθε δε στο υπουργείο Εσωτερικών η Σουέλα Μπρέιβερμαν, που πρόλαβε να γίνει ευρύτερα γνωστή από τις σκληροπυρηνικές αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές εξαγγελίες της, προτού υποβάλει παραίτηση μόλις την περασμένη βδομάδα με αφορμή ότι παραβίασε τον υπουργικό κώδικα και βαθύτερη αιτία, σύμφωνα με βρετανικά μίντια, ότι διαφώνησε κάθετα με την Τρας. Η δική της παραίτηση πιστεύεται ότι συνέβαλε καταλυτικά στην τάχιστη πτώση της πρώην πρωθυπουργού. Ο Ντόμινικ Ράαμπ διορίστηκε αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης (πόστα που κατείχε και επί θητείας Τζόνσον), ενώ η παραλίγο συνυποψήφια του Σούνακ για την πρωθυπουργία, Πένι Μόρντοντ, διατήρησε τη θέση της ως επικεφαλής των Τόρις στη Βουλή των Κοινοτήτων, μολονότι πληροφορίες την έφερναν να ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας