«Νομίζω πως ήμασταν περίπου 500 που το επιχειρήσαμε [προ]χθες τη νύχτα. Πολλοί τραυματίστηκαν, χτύπησαν τα πόδια και τα κεφάλια τους... Κρυβόμαστε, αλλά αν καταφέρουμε να περάσουμε ίσως μπούμε στο τρένο, ίσως όμως και να πεθάνουμε»... Ο 26χρονος Ιμπραήμ από το Σουδάν, που έπεσε από βαγόνι κι έσπασε το πόδι του προσπαθώντας να περάσει λαθραία από το Καλέ στη Βρετανία, περιγράφει στην «Guardian» αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα στη γαλλική πλευρά των στενών της Μάγχης.
Τον καθημερινό κλεφτοπόλεμο μεταξύ Γάλλων αστυνομικών και χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που διαβιούν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και προσπαθούν πάση θυσία να χωθούν σε διερχόμενα τρένα, φορτηγά, Ι.Χ. ή πλοία για να περάσουν στη βρετανική επικράτεια, με μόνη αποσκευή την (ψευδ)αίσθηση ότι εκεί θα έχουν ένα κάποιο καλύτερο μέλλον.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική. Οι ομαδικές απόπειρες λαθραίας επιβίβασης προκαλούν εντάσεις μεταξύ μεταναστών, αστυνομίας κι εξοργισμένων οδηγών, αλλά και παράλυση της κυκλοφορίας, τόσο στη σήραγγα του Eurotunnel όσο και στο λιμάνι του Καλέ. Εννιά μετανάστες έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο. Τελευταία θύματα ένας νεαρός Σουδανός που χτυπήθηκε θανάσιμα από φορτηγό κι ένας Αιγύπτιος που χαροπαλεύει στο Παρίσι αφού υπέστη ηλεκτροπληξία όταν άγγιξε ηλεκτροφόρο καλώδιο στην οροφή συρμού του Eurostar με προορισμό το Λονδίνο.
Η διοίκηση της εταιρείας Eurotunnel κάνει λόγο για «μαζική συστηματική εισβολή» μεταναστών, οργανωμένης από εγκληματικές συμμορίες, υπολογίζοντας σε 37.000 τις απόπειρες που αναχαίτισε το προσωπικό της και σε 13 εκατ. ευρώ τη δαπάνη για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας το τελευταίο εξάμηνο.
Υπό την πίεση αγανακτισμένων κατοίκων και στις δύο πλευρές της Μάγχης, που καταγγέλλουν, εκτός από ζητήματα ασφαλείας, και πλήγμα στον τουρισμό και το εμπόριο, οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Βρετανίας συμφώνησαν να μοιραστούν το κόστος για να συνδράμουν την εταιρεία. Παράλληλα το Παρίσι στέλνει 120 άντρες των ειδικών δυνάμεων, ενώ το Λονδίνο εντατικοποιεί την επέκταση του αποτρεπτικού συρμάτινου φράχτη, με στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τη σήραγγα.
Η έμφαση στην καταστολή, εκτιμούν οργανώσεις αλληλεγγύης, είναι από τους βασικούς λόγους της πρόσφατης κορύφωσης του φαινομένου. Δραματικές διαστάσεις παίρνει και το ανθρωπιστικό σκέλος του. Οι Γιατροί του Κόσμου, που έχουν στήσει υπαίθρια κλινική στον μεγαλύτερο καταυλισμό στο Καλέ, τη λεγόμενη «Ζούγκλα», αναφέρουν αύξηση σοβαρών τραυματισμών μεταναστών το τελευταίο διάστημα, ενώ χαρακτηρίζουν ανεδαφικά τα σχέδια για άμεση απέλαση των ανθρώπων αυτών στις εμπόλεμες ή επισφαλείς πατρίδες τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας