Ανησυχία για τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου εντός της Τουρκίας, αποδοκιμασία για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και επιφυλάξεις για τη στάση της Αγκυρας στο αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνει η ετήσια έκθεση για την Τουρκία που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο.
Με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο ένταξής της στην Ε.Ε., τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της. Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, λένε οι ευρωβουλευτές, που επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν αναμένεται να… ξεπαγώσει σύντομα.
Το Κοινοβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ελαφρά βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τους διαλόγους υψηλού επιπέδου. «Δυστυχώς, αυτή η ενισχυμένη συνεργασία συνυπάρχει με τις τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση», τονίζουν οι ευρωβουλευτές.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία», αναφέρουν.
Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν πλήρως τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τα προβλήματα με την Τουρκία. Πέραν του ότι εξέφρασαν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της, οι οποίες είναι «αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή», επανέλαβαν την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή και, επιπλέον, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.
Ειδικά σε σχέση με το Κυπριακό, η Ευρωβουλή κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.
Καταδικάζουν, ακόμη, την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου, αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Καλούν την Τουρκία να δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με τον ρόλο της ως νόμιμης κοινότητας στη νήσο και καλούν την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην Ε.Ε.
Από την κριτική δεν λείπει η αναφορά στις αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει τις αιτήσεις των δύο χωρών με καλή πίστη, να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων σύμφωνα με τις αξίες και τις νομικές απαιτήσεις της Ε.Ε. και να απόσχει από την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης κατά τη διαδικασία αυτή. Υπό τις παρούσες σοβαρές συνθήκες, είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να ενεργούν με προορατικότητα και να επικυρώσουν ταχέως τα πρωτόκολλα προσχώρησης των δύο χωρών», τονίζουν με νόημα.
Επίθεση κατά της Ε.Ε. για την έκθεση
Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Αγκυρας διά του υπουργείου Εξωτερικών στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία απέρριψε στο σύνολό της χαρακτηρίζοντάς τη «ρηχή και προκατειλημμένη». Επιτίθεται μάλιστα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο αποκαλεί «εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων» που ως εκ τούτου «δεν έχει καμία αξιοπιστία στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης».
Η έκθεση «δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Αγκυρας (ούτε οι επισημάνσεις για το κράτος δικαίου ούτε οι αναφορές για την επιθετικότητα κατά Ελλάδας και Κύπρου) και καλείται μάλιστα η Ε.Ε. «να προωθήσει τη θετική ατζέντα για τη visa, την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης και τη βελτίωση της συμφωνία για το μεταναστευτικό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας