Η ανακοίνωση από την Αθήνα για την ολοκλήρωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού έφερε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση της Άγκυρας.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Προσέθεταν ακόμη ότι «ως τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».
Η αντίδραση από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει τη δική της σημασία και έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις.
Σύμφωνα με την Άγκυρα «ορισμένες περιοχές που καθορίζονται στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας παραβιάζουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επισημαίνεται ότι «μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας».
Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.» σε σημερινό ρεπορτάζ της «βλ. «Δήλωση των ελληνικών θέσεων για τις θαλάσσιες ζώνες», με τον ΘΧΣ η κυβέρνηση εκπληρώνει μια υποχρέωση προς την Κομισιόν.
Η ανακοίνωση αυτή δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όμως στον χάρτη αποτυπώνονται τα δυνητικά τους όρια.
Όπως, άλλωστε, είχε επισημάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ «είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».
«Δεν μπορεί να γίνει μονομερώς οριοθέτηση ΑΟΖ»
Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πέτρου Λιάκουρα, ο οποίος επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς θα πρέπει να το επιθυμούν και τα δύο κράτη.
Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» εξήγησε πως ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι σημαντικός, καθώς «προήλθε από ένα αίτημα το οποίο έχει υποβάλει πολλά χρόνια, όχι τώρα, το 2011… η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε με την κα Δαμανάκη (ως Επίτροπος Αλιείας), η οποία ζήτησε να μάθει ποια είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, για να ξέρουμε πού θα ασκείται η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ποιοι θα δικαιούνται να χρησιμοποιούν και ποιες θαλάσσιες περιοχές.
Αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε, δηλαδή να οριοθετήσουμε, για να μπορούμε κάλλιστα να την ενεργοποιήσουμε και ως εκ τούτου έχουμε μείνει απλώς μέχρι εκεί που εμείς πιστεύουμε ότι φτάνουν τα δικαιώματά μας, (αν ποτέ κηρύσσαμε αποκλειστική οικονομική ζώνη και θέταμε σε εφαρμογή τα δικαιώματα τα οποία έχουμε ούτως ή άλλως εξ υπαρχής και αυτοδικαίως στην υφαλοκρηπίδα)».
Όσο για το εάν ο χάρτης αυτός, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ, απάντησε χαρακτηριστικά «Όχι βέβαια. Η οριοθέτηση ΑΟΖ δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, ούτε μπορεί να γίνει επειδή το θέλει κάποιος άλλος. Πρέπει να το θέλουν τα δύο κράτη, τα οποία είναι αντικείμενα και τα οποία έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις. Και αυτό σημαίνει ότι η προβολή των ακτών της μίας χώρας επικαλύπτεται με την προβολή των ακτών της άλλης χώρας. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κάθε μία χώρα; Μέχρις ότου εξαντλήσει το όριο. Ποιο όριο; Των 200 ναυτικών μιλίων. Είναι αυτό εφικτό; Όχι (…). Άρα, καταλαβαίνετε ότι είμαστε κάτω από 400 ναυτικά μίλια. Επομένως, εκεί, όταν υπάρχει γεωγραφική στενότητα, πρέπει να γίνεται συμφωνία οριοθέτησης ή αν δεν τα βρίσκουν τα κράτη, παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο ή σε οποιοδήποτε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο προς επίλυση».
Τέλος, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός να αποτελέσει τη βάση ενός νέου διαλόγου ή συνέχισης του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, επισήμανε το εξής «Αυτό εξαρτάται από τα μέρη, την Ελλάδα και την Τουρκία (…)».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας