«Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν... Είμαι απογοητευμένος, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά... Ενα εθελοντικό σχήμα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και όπου δοκιμάστηκε, παλαιότερα, απέτυχε».
Με διπλωματική όπως πάντοτε γλώσσα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν έκρυψε την αμηχανία -αν μη τι άλλο- της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προχθεσινή λειψή συμφωνία των 28 υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. σχετικά με την αναλογική κατανομή και μετεγκατάσταση 32.256 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ένας αριθμός κατά 20% μικρότερος από τον (έτσι κι αλλιώς πενιχρό πια) στόχο των 40.000, που εγκρίθηκε μέσα σε εκρηκτικό κλίμα στη σύνοδο κορυφής στις 25 Ιουνίου.
Μήνες τώρα άλλωστε, ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης και βασικός «αρχιτέκτονας» μαζί με τον πολιτικό του προϊστάμενο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του σχεδίου της Κομισιόν για την (εθελοντική τελικά και όχι υποχρεωτική, όπως ήθελαν) μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο ώστε να ανακουφιστεί κάπως η χώρα μας κι η Ιταλία από τη μεταναστευτική «πίεση», βλέπουν το πόνημά τους να πέφτει ξανά και ξανά πάνω στο τείχος της απροθυμίας και της άρνησης συγκεκριμένων χωρών, παρά τη στήριξη Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας.
Μια «αλληλεγγύη» φυσικά με αντάλλαγμα: την «υπευθυνότητα» Ελλάδας και Ιταλίας στην εντατικοποίηση της καταγραφής των αφιχθέντων και την ταχύτατη πια διαδικασία απελάσεων όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Αυτός είναι και ο σκοπός της δημιουργίας των επονομαζόμενων «hot spots», των νέων σημείων υποδοχής δηλαδή στη χώρα μας και τη γείτονα με τη συνδρομή της Europol, της Frontex και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου.
Πρώτες και καλύτερες, Ουγγαρία και Αυστρία δήλωσαν κατηγορηματικά πως δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καθώς επωμίζονται «δυσβάσταχτο βάρος» από τις αιτήσεις ασύλου–ρεκόρ που δέχονται ήδη.
Χαρακτηρίζοντας το σχέδιο μετεγκατάστασης «παράγοντα έλξης» για νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών, η Ισπανία δεσμεύτηκε να απορροφήσει περί τους 1.300 πρόσφυγες, αντί 4.300 που ζητούσε η Κομισιόν.
Η Πολωνία εμφανίζεται πολύ διστακτική κι επικαλείται τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που φτάνουν στα εδάφη της.
Η Λιθουανία προτίθεται να πάρει μόνο 255, η Λετονία 200, η Σλοβακία 100 και η Σλοβενία... 20! Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία δεσμεύτηκαν να απορροφήσουν τους περισσότερους - 10.500 και 6.752 αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ενώ η «τύχη» των υπόλοιπων 8.000 προσφύγων θα κριθεί στα τέλη του χρόνου.
Η δε συμφωνία για αναλογική επανεγκατάσταση 22.504 προσφύγων από καταυλισμούς εκτός Ευρώπης επιτεύχθηκε μόνον εξαιτίας της φωτεινής εξαίρεσης της Ιρλανδίας που, ενώ δεν υποχρεούται, δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει περί τους 600, και της εθελοντικής συμμετοχής χωρών εκτός Ε.Ε., όπως η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ισλανδία και το... Λιχτενστάιν!
Πενιχρά αποτελέσματα
Οσο για τη ναυτική επιχείρηση «EUNAVFOR Med», που συνεχίζεται αδιάλειπτα στη Μεσόγειο;
Σώζει πράγματι χιλιάδες ζωές καθημερινά, αλλά στο σκέλος της συγκέντρωσης πληροφοριών για την πάταξη των δικτύων διακινητών κυρίως από τη Λιβύη, ο ίδιος ο υποδιευθυντής της Europol, Βιλ φαν Χέμερτ, παραδέχτηκε στην Guardian πως μέχρι στιγμής η αποστολή, με κέντρο επιχειρήσεων στην Κατάνια της Σικελίας, έχει αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα.
Δήλωσε μάλιστα πλήρη άγνοια για την ύπαρξη παράνομου «κέντρου επιχειρήσεων» που έχουν στήσει διακινητές από την Ερυθραία σε απόσταση αναπνοής από το πολυδιαφημισμένο κέντρο της Ε.Ε. στην περιοχή, συνεχίζοντας ανενόχλητοι την παράνομη διακίνηση συμπατριωτών τους ακόμα και από την ηπειρωτική Ιταλία, κάτω ακριβώς από τη μύτη των Ευρωπαίων!
Χριστοδουλοπούλου: «Σημαντικό βήμα, επιλεκτική ανάληψη ευθύνης»
Τα πρώτα μέτρα για την υποστήριξη Ελλάδας και Ιταλίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Για πρώτη φορά αποφασίζεται ένας επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα, σε συνδυασμό με την έκτακτη χρηματοδότηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη των σχετικών υπηρεσιών της χώρας μας, θα μειώσει την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και θα βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και προστασίας των προσφύγων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.» αναφέρει η ανακοίνωση της υπουργού. Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται, οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί.
«Τη στιγμή που στη χώρα μας έχουν εισέλθει κατά το 2015 σχεδόν 80.000 άτομα, η Ε.Ε., μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφώνησε στον εντελώς συμβολικό αριθμό μετεγκατάστασης 8.000 περίπου προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανά έτος. Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά αποτελεί έστω μια αρχή για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της χώρας μας για δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών.
»Οι αντιδράσεις και η αναβλητικότητα που παρακολουθούμε εδώ και τρεις μήνες στο θέμα της εσωτερικής μετεγκατάστασης προσφύγων, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, δείχνουν δυστυχώς πως η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα επιλεκτική σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης. Ακούμε τόσο καιρό ότι η κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών «δεν αντέχει άλλους». Ξεχνούν μάλλον ότι υπάρχει και στην Ελλάδα κοινή γνώμη και λαός, ο οποίος μάλιστα δείχνει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ενώ δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση.
»Υπάρχει ένας πόλεμος που μαίνεται στη γειτονιά μας και η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να πιστεύει πως αυτός ο πόλεμος είναι πολύ μακριά για να την αγγίξει. Η χώρα μας έχει αναλάβει περισσότερες ευθύνες από όσες της αναλογούν στο ζήτημα των προσφυγικών ροών, συμμορφούμενη πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του επιμερισμού ευθυνών. Καιρός να θυμηθεί και η Ευρώπη το ευρωπαϊκό της κεκτημένο» καταλήγει η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας