Οι μάσκες έπεσαν στη διήμερη συνεδρίαση του Eurogroup και η φράση Ευρωπαίου παράγοντα ήταν χαρακτηριστική του κλίματος αλλά και της στάσης των ισχυρών της ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας: «Ακόμα και αν ο Τσακαλώτος έκοβε το χέρι του, ο Σόιμπλε θα έλεγε ότι δεν είναι αρκετό». Η συζήτηση πάντως ανέδειξε και «κόντρες» ανάμεσα στους κορυφαίους «παίκτες» της σκακιέρας, αλλά και ενδοκυβερνητικά προβλήματα σε «σκληροπυρηνικές» χώρες της ευρωζώνης.
Το «πρώτο ημίχρονο» του Eurogroup ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και διήρκεσε εννιά ώρες, κατά τις οποίες οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν την αξιολόγηση των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων. Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν θετική για το σύνολο της ελληνικής πρότασης, ωστόσο έθεταν το ερώτημα αν τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αρκετά να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του προγράμματος σε βάθος τριετίας. Εξ ου και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το περιεχόμενο του πακέτου που πρέπει να υιοθετηθεί, αλλά και το χρονικό όριο των επόμενων ημερών.
Σόιμπλε και δορυφόροι
Παράλληλα όμως η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της δεν ικανοποιήθηκαν από αυτήν την εξέλιξη, με ορισμένους γνωρίζοντες τις διεργασίες να μιλούν για μια πρωτοφανή σύγκρουση: των Γερμανών που στρέφονταν κατά των θεσμών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συνοδοιπόροι του έθεταν διαρκώς το ζήτημα της «εμπιστοσύνης» και της «αξιοπιστίας». Αμφισβητούσαν την ικανότητα της συγκεκριμένης ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής να ψηφίσουν τα αναγκαία μέτρα. Επιχειρούσαν δηλαδή να «σπρώξουν» την ελληνική κυβέρνηση να αποχωρήσει ή να «μεταλλαχθεί», λαμβάνοντας αφορμή από τις διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής. «Η ψηφοφορία δεν είναι αρκετή» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Η Πορτογαλίδα Μαρία Λουίς ντι Αλμπουκέρκι λέγεται ότι επέμεινε στο θέμα της «εμπιστοσύνης», λέγοντας σε συνεργάτες της ότι το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το μοναδικό που έλαβε η χώρα της, ενώ φέρεται να είπε ότι «υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στον Τσακαλώτο, αφού μέχρι πρότινος στεκόταν δίπλα στον Βαρουφάκη και υποστήριζε τα ίδια με αυτόν». Ο δε Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ φέρεται να έθεσε θέμα σταθερότητας της κυβέρνησής του, μια και ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος, το Κόμμα των Φινλανδών, ενδέχεται να θέσει θέμα συνοχής της κυβέρνησης του Ελσίνκι αν υιοθετηθεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις του Μάριο Ντράγκι με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη συνεδρίαση. Σε κάποιο σημείο η συζήτηση έφτασε στα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από την ΕΚΤ, αλλά και το PSI, και ο Ντράγκι επιχείρησε να εξηγήσει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κάποιες παραμέτρους. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε «δεν είμαι ηλίθιος και δεν συγκρίνω ανόμοια πράγματα», με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να έδρασε πυροσβεστικά και να ζήτησε να επανέλθουν οι υπουργοί το επόμενο πρωί.
Οι ανύπαρκτες αποφάσεις
Το χθεσινό «δεύτερο ημίχρονο» κράτησε τέσσερις ώρες. Ο εμφανής διχασμός στο Eurogroup ήταν λογικό να μην οδηγήσει σε ένα κοινό ανακοινωθέν, παρά σε μια συλλογή προτάσεων που, πέραν των συμφωνημένων σημείων, έμοιαζε με ένα συνονθύλευμα επιδιώξεων από κάθε πλευρά. Εξω από την αίθουσα κυκλοφορούσαν τουλάχιστον τρία κείμενα, που δεν επιβεβαιώνονταν, καθώς η εγκυρότητά τους παρέμενε νεφελώδης. Ρεπορτάζ μεγάλων μέσων ανέφεραν ότι υπήρξε πρόταση για «bail in», κούρεμα καταθέσεων δηλαδή, καθώς και πρόταση για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
Με αυτό το κείμενο, το ακριβές περιεχόμενο του οποίου αμφισβητείται ακόμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκλήθη να ενημερώσει τους ηγέτες της ευρωζώνης, ώστε να λάβουν εκείνοι τελικά την απόφαση για την Ελλάδα. Και μόνον η «διαρροή» των δύο αυτών άσχημων προτάσεων, που συμπίπτουν μερικώς με το ρεπορτάζ της «FAZ», δείχνει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παρέμεινε εξαιρετικά άτεγκτο έναντι της Ελλάδας.
Η πιο ενδιαφέρουσα όμως πληροφορία κυκλοφόρησε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούσε την «πηγή» της «διαρροής» του εσωτερικού σημειώματος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, επί του οποίου βασίστηκε το ρεπορτάζ της «FAZ». Οι φήμες ανέφεραν ότι το κείμενο «έφυγε» από το γραφείο της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θέλησε να «εκδικηθεί» τον υπουργό της για το «άδειασμα» στην τακτική που ακολουθεί η ίδια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας