Εναν και πλέον μήνα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αχμέτ Νταβούτογλου, έλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και αρχίζει τη Δευτέρα συνομιλίες με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πρώτος συνομιλητής τού ΑΚΡ θα είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που θέτει σκληρούς και ασύμβατους όρους για να συμπράξει με τους επίγονους του Ερντογάν, ο οποίος εξακολουθεί να κινεί τα νήματα -υπερβαίνοντας τα συνταγματικά του όρια- μέσα από το μεγαλοπρεπές παλάτι στην Αγκυρα.
Ο Κιλιτσντάρογλου αναρωτήθηκε χθες δημόσια κατά πόσον ο Νταβούτογλου μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, ή θα ακολουθήσει τις εντολές του προέδρου. Ο ηγέτης του CHP δήλωσε πως το κόμμα του έχει θέσει 14 όρους-κατευθύνσεις για πιθανή συνεργασία με άλλο κόμμα, μεταξύ των οποίων η διαφάνεια στον διάλογο για το Κουρδικό, η καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και οικονομικές παροχές προς τους μη προνομιούχους και τους συνταξιούχους.
Ο Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε ότι δεν βλέπει να προκύπτει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς το ΑΚΡ πιέζει τους πιθανούς εταίρους και απειλεί ότι αν δεν υποκύψουν στις απαιτήσεις του, η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Νοέμβριο.
Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Νταβούτογλου θα διαβουλευθεί με τους εθνικιστές του MHP και με τους Κούρδους του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Το παράθυρο των Κούρδων είναι κλειστό, αλλά η πόρτα των «γκρίζων λύκων» είναι ορθάνοιχτη. Παρά τη ρητορική του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για σκληρούς όρους προς το ΑΚΡ, με έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο μόνος ουσιαστικός όρος που θέτει είναι η υπεράσπιση των λεγόμενων εθνικών θεμάτων (με τον τρόπο που τα αντιλαμβάνεται η τουρκική ακροδεξιά), βλέπε κουρδικό ζήτημα, με το Κυπριακό κρυμμένο κάπου στη γωνία.
Ο Μπαχτσελί θα στήριζε τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου σε περίπτωση που αποφασίσει η Αγκυρα εισβολή και στρατιωτική εμπλοκή στο Συριακό Κουρδιστάν (με πρόσχημα τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για την προστασία των προσφύγων και του άμαχου πληθυσμού) και θα υπονόμευε ευχαρίστως κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού στην Τουρκία. «Να διαλυθεί το ΡΚΚ», αυτός είναι ο όρος μας, έλεγε ο ακροδεξιός ηγέτης πριν από δύο ημέρες σε δημοσιογράφους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας