Οσοι προσεκτικά παρακολουθούν την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας, των θεσμών και των εταίρων, κρατούσαν «μικρό καλάθι» για μια σαφή απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Και αυτό επειδή η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν εκ των πραγμάτων γνωστή τοις πάσι: οι υπουργοί στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ την Τρίτη 30 Ιουνίου είχαν αποφασίσει να «παγώσουν» τις σχετικές συζητήσεις μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Είχαν μάλιστα επιμείνει ότι μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα συγκληθεί ξανά το Γιούρογκρουπ, ώστε να αποτιμήσει το αποτέλεσμά του.
Παρά λοιπόν τις διάφορες «πληροφορίες», που κυκλοφόρησαν χτες από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν ανέμεναν νέες προτάσεις από την Αθήνα. Στελέχη της κυβέρνησης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένα με αυτές τις «διαρροές». «Διάφοροι κύκλοι λένε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Λένε σήμερα τα ίδια, όπως όταν καταθέσαμε το 47σέλιδο κείμενό μας, όπως και όταν πριν από λίγες μέρες στείλαμε τις συγκεκριμένες συνολικές μας προτάσεις για νέα συμφωνία. Να μας απαντήσουν: Δεν έχουμε προτάσεις ή μήπως δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;» έλεγαν τα ίδια στελέχη.
«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις» διευκρίνιζαν έπειτα κυβερνητικοί κύκλοι, αποσαφηνίζοντας ότι η Ελλάδα ζητά μεν νέο δάνειο αποκλειστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο επιθυμεί «ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα» ώστε να διευθετηθούν οι σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις. Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνοδεύονται από τα αναγκαία μέτρα, αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα που θα ξεπερνά το «πακέτο Γιούνκερ».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ενώπιον των ομολόγων του μια αναδρομή των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων και των τεχνικών επεξεργασιών. Παρουσίασε μάλιστα την ανάγνωση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένες αναφορές του μηνύματος του πρωθυπουργού μετά το δημοψήφισμα.
Βιώσιμη λύση εντός ευρώ
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι η Αθήνα επιθυμεί μεν λύση εντός του ευρώ, που θα είναι όμως συνάμα βιώσιμη, και μετέφερε την κοινή απόφαση των πέντε πολιτικών αρχηγών για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας σε συγκεκριμένη βάση και με συγκεκριμένα «προαπαιτούμενα» που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη.
Με στόχο να τηρηθούν οι τυπικότητες ο υπουργός Οικονομικών συναίνεσε να αποστείλει στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ κείμενο που να αποτυπώνει τον «κοινό τόπο», που θα λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, την απόφαση των πολιτικών αρχηγών και τις θέσεις των θεσμών. Το εν λόγω κείμενο θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του άτυπου οργάνου. Κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται, με τρόπο ώστε «σύντομα να κλείσει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος και που παράλληλα θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας