Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μεταξύ Κεμαλικών και Εθνικιστών θα πρέπει να βρει συνέταιρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχοντας στη διάθεσή του ενάμιση μήνα για την επίτευξη συμφωνίας | ΕUROKINISSI

Ζητείται σύμμαχος εντός 45 ημερών

Μεταξύ Κεμαλικών (CHP) και Εθνικιστών (MHP) θα πρέπει να βρει συνέταιρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχοντας στη διάθεσή του ενάμιση μήνα για την επίτευξη συμφωνίας - Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουν νέες εκλογές

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Αχμέτ Νταβούτογλου, τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσημη έναρξη των διερευνητικών επαφών με τα άλλα κόμματα σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση των 45 ημερών, όπως ορίζει το Σύνταγμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες και εκπνεύσει η προθεσμία, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η διαδικασία άργησε να ξεκινήσει -έναν ολόκληρο μήνα μετά τις εκλογές- καθώς τα κόμματα δεν συμφωνούσαν στον σχηματισμό του προεδρείου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων.

Τα δύο σενάρια

Το ΑΚΡ, αν και έχασε στις πρόσφατες εκλογές για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, προσπαθεί να ελέγξει όλα τα όργανά του, μια απόπειρα που καταγγέλλει και δεν συναινεί η αντιπολίτευση.

Η ηγεσία του ΑΚΡ έχει εκπονήσει έναν «οδικό χάρτη», σύμφωνα με τον οποίο θα διαπραγματευτεί ο κ. Νταβούτογλου με τους άλλους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων όμως οι επιλογές είναι περιορισμένες. Μόνο δύο είναι οι πιθανοί εταίροι του AKP σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP και το εθνικιστικό MHP. Οι Kούρδοι (HDP) έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης και θεωρείται επίσης αδύνατη μια σύμπραξη όλων -και των τριών- κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με αυτά τα δεδομένα ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα προσπαθήσει να κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες μέσα στο πλαίσιο του οδικού χάρτη του κόμματός του που προβλέπει ελάχιστες και καθόλου δελεαστικές προτάσεις προς τους πιθανούς εταίρους, σχετικά με τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων που είναι διατεθειμένος να προσφέρει. Θα είναι έκπληξη να αποδεχτεί το CHP να «καεί» σε μια συνεργασία με το AKP, με αντίτιμο υπουργικούς θώκους όπως ο τουρισμός ή ο πολιτισμός... Αντίθετα, περισσότερες πιθανότητες φαίνεται να έχει μια σύγκλιση με το εθνικιστικό κόμμα MHP, εφόσον υπάρξουν δεσμεύσεις σχετικά με τα «εθνικά θέματα» και ιδίως το Κουρδικό. Υποχωρήσεις θα κάνει το κυβερνητικό κόμμα μόνο σε ορισμένα θέματα στην οικονομία, όπως μια πιθανή αύξηση των συντάξεων που αξίωναν προεκλογικά τόσο το CHP όσο και το MHP, αλλά δεν θα θέσει σε συζήτηση τις βασικές οικονομικές αρχές της κυβέρνησης.

Η πιθανότητα σύμπραξης του Νταβούτογλου με τους εθνικιστές χαρακτηρίστηκε από το ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, HDP, βουλευτή Τζελάλ Ντογκάν, ως «κυβέρνηση πολέμου».

Ο Ντογκάν, ο οποίος είχε μετά τις εκλογές κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν, υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας ΑΚΡ-ΜΗΡ θα εκληφθεί από τους Κούρδους ότι θα έχει στόχο τόσο τους Κούρδους της Τουρκίας και το Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν, PKK, όσο και τους Κούρδους της Συρίας και το «αδελφό κόμμα» PYD. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ντογκάν μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να τον καθησυχάσει πως μια παρόμοια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα έχει ως στόχο τους Κούρδους και «ούτως ή άλλως, δεν θα διαρκέσει πολύ. Ολες οι κυβερνήσεις συνεργασίας καταλήγουν σε νέες εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Ετοιμοι για επέμβαση

Ομως, παρά όσα ισχυρίζεται ο Ερντογάν, το Κουρδικό δεσπόζει στην ατζέντα της χώρας και χθες, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του προέδρου της Τουρκίας, με μοναδικό θέμα την αύξηση της έντασης στα τουρκο-συριακά σύνορα. Εκεί, στην μεθόριο που χωρίζει το τουρκικό από το συριακό Κουρδιστάν (περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων πεσμεργκά και των φανατικών σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους) έχουν συγκεντρωθεί 18.000 Τούρκοι στρατιώτες έτοιμοι να επέμβουν.

Η Αγκυρα επιμένει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή στη Συρία, αλλά το αφήνει ανοιχτό εφόσον υπάρξει απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητείται σύμμαχος εντός 45 ημερών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας