Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
AP PHOTO

Διαδηλώσεις σε Πράγα και Βρυξέλλες κατά εμβολίων και περιοριστικών μέτρων

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα, στην πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας, Πράγα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τη νόσο Covid-19, που αποφασίστηκε να ισχύσει για ορισμένες ομάδες και επαγγέλματα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο κέντρο της Πράγας για να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων και να απορρίψουν τον εμβολιασμό των παιδιών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας «Ελευθερία, ελευθερία».

Η διαμαρτυρία της Πράγας ακολούθησε παρόμοιες αλλά μικρότερες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τσεχίας το Σάββατο.

AP PHOTO

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας, στις αρχές Δεκεμβρίου, αποφάσισε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα 60 και άνω, καθώς και για ιατρικό προσωπικό, αστυνομικούς, πυροσβέστες και φοιτητές ιατρικής. Η απόφαση αυτή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο, ωστόσο μπορεί να ανατραπεί. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις αντικαταστάθηκε τον Δεκέμβριο από μια νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε από πέντε κόμματα που κέρδισαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με επικεφαλής τον κεντροδεξιό Πετρ Φιάλα.

Η νυν κυβέρνηση Φιάλα φέρεται αντίθετη με την υποχρέωση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους, όμως δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ισχύσει για άλλες πληθυσμιακές ομάδες, αναλόγως με την την εξέλιξη της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

► Παράλληλα, νέα διαδήλωση κατά των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, με τους διοργανωτές να μιλούν για συμμετοχή 20.000-25.000 ατόμων. 

Πρόκειται για την τέταρτη διαμαρτυρία «για την ελευθερία», με τους διαδηλωτές να ζητούν την κατάργηση του υγειονομικού πιστοποιητικού «Covid Safe Ticket», να κατηγορούν την κυβέρνηση για υπονόμευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να καταγγέλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαδηλώσεις σε Πράγα και Βρυξέλλες κατά εμβολίων και περιοριστικών μέτρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας