Άνδρας που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία στο Βέλγιο συνελήφθη την Τετάρτη, ενώ εισερχόταν στη Βουλγαρία μέσω των συνόρων με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και της συνοριοφυλακής.
Σύμφωνα με τη βουλγαρική εισαγγελία, ο συλληφθείς καταζητούνταν «σε σχέση με ποινή είκοσι ετών κάθειρξης για τρομοκρατία που του είχε επιβληθεί από δικαστήριο ευρωπαϊκής χώρας», καθώς και μια δεύτερη ποινή κάθειρξης εννέα ετών και πέντε μηνών που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη της Τουρκίας.
Βουλγαρικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πρόκειται για τον Γιασίν Λασίρι, φερόμενο ως στενό συνεργάτη του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ -του θεωρούμενου ως επικεφαλής των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Πηγή προσκείμενη στην έρευνα επιβεβαίωσε πως πράγματι πρόκειται για τον Λασίρι.
Ο ίδιος; καταδικάστηκε ερήμην το 2015 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 20 ετών από δικαστήριο των Βρυξελλών στο πλαίσιο δίκης που αφορούσε δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών στο Βέλγιο.
Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής βελγικής εισαγγελίας διαβεβαίωσε από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ετοιμάζεται αίτημα έκδοσης. «Συνελήφθη πρόσωπο που θα ζητήσουμε να εκδοθεί», είπε.
Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο Λασίρι έχει μαροκινή υπηκοότητα. Η βελγική εθνικότητα του αφαιρέθηκε με δικαστική απόφαση ερήμην το 2020.
Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η εισαγγελία απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας