Μα τι είναι αυτό; Αυτά δεν είναι μέτρα, είναι χάδι…»! Αυτή ήταν η αντίδραση, μεταξύ σοβαρού και αστείου, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν του παρουσίασαν όχι την ελληνική πρόταση, αλλά το έγγραφο των θεσμών, το οποίο είναι για την Αθήνα σκληρό και απαράδεκτο.
Εάν, λοιπόν, ο Β. Σόιμπλε θεωρεί «χάδι» το κείμενο στο οποίο είναι ενσωματωμένα τα μέτρα που απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ εκ μέρους του ΔΝΤ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τους λόγους που οδήγησαν και τη χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης για την Ελλάδα σε ένα ακόμη ναυάγιο.
Επόμενο ραντεβού αύριο Σάββατο, με διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής.
Φυσικά, ο ειρωνικός τρόπος που αντιμετώπισε τις προτάσεις των θεσμών ο Β. Σόιμπλε ακολουθήθηκε από τους δορυφόρους της Γερμανίας (χώρες της Βαλτικής, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία…). Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκπληκτος διαπίστωσε ότι τα βέλη είχαν στόχο περισσότερο το κείμενο των θεσμών, παρά το ελληνικό, εκτιμώντας ότι είναι πολύ… ήπιο. Ανακοινώνοντας την ανανέωση των συνομιλιών για το Σάββατο, ο υπουργός περιορίστηκε στην παρατήρηση ότι «αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και με τα δύο κείμενα προτάσεων».
Κυβερνήσεις πριν από εκλογές
Δεύτερη έκπληξη για την ελληνική πλευρά: Η ήπια στάση των υπουργών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας απέναντι στις ελληνικές προτάσεις. Εάν η στάση της Ιταλίας δεν εκπλήττει, οι άλλες δύο χώρες της Ιβηρικής με δεξιές κυβερνήσεις και έχοντας κρίσιμες εκλογές στα τέλη του έτους, δεν έχουν συνηθίσει την ελληνική πλευρά με ήπια στάση στις διαπραγματεύσεις.
Η χθεσινή υπουργική συνάντηση της ευρωζώνης, μετά την οποία άρχισαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής των 28, κράτησε 4 ώρες περίπου. Προηγήθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών (Ζ.-Κ.Γιούνκερ για την Κομισιόν, Κριστίν Λαγκάρντ για το ΔΝΤ, Μάριο Ντράγκι για την ΕΚΤ) και τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «εργαζόμαστε έως το τελευταίο λεπτό ώστε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη». Ηρθε στη συνέχεια ο Β. Σόιμπλε για να προσγειώσει τους αισιόδοξους: «Υπάρχει μάλλον περαιτέρω απομάκρυνση παρά προσέγγιση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας