Υπερασπίζονται Γερμανοί αξιωματούχοι τα μέτρα που είχαν λάβει για το επικείμενο κύμα κακοκαιρίας, που ωστόσο ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Με περισσότερους από 180 νεκρούς σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, οι αρχές παραδέχονται τουλάχιστον ότι θα πρέπει να πάρουν μαθήματα από το μέγεθος της καταστροφής.
Οι προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και θυμάτων, αλλά και για να καθαριστεί το χάος που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες σε τμήμα της δυτικής Γερμανίας, του ανατολικού Βελγίου και της Ολλανδίας συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα καθώς υποχώρησαν τα νερά.
Στους 36 ανέρχονται οι νεκροί στο Βέλγιο, σύμφωνα με τις αρχές της Βαλλονίας. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 17 σοροί, ενώ περισσότεροι από 160 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Τουλάχιστον 1.100 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς υδροδότηση και 3.700 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με το rtbf.
Οι απίστευτης έντασης και ποσότητας νερού βροχές μετέτρεψαν πολύ γρήγορα τα συνήθως μικρά ποτάμια σε τεράστιους χείμαρρους, αλλά οι προειδοποιήσεις για τις πιθανές καταστροφικές ζημιές δε φάνηκε να έχουν φτάσει σε πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν μέσα στη νύχτα αντιμέτωποι με τον κατακλυσμό.
«Μόλις παράσχουμε την άμεση βοήθεια που προέχει τώρα, θα πρέπει να εξετάσουμε αν υπήρχαν πράγματα που δεν πήγαν καλά, αν υπήρχαν πράγματα που πήγαν στραβά και στη συνέχεια πρέπει να διορθωθούν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier στην εφημερίδα Bild. «Δε θα κουνήσουμε το δάχτυλο, αλλά θα βελτιώσουμε πράγματα για το μέλλον».
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Γερμανίας επέμεινε ότι η υπηρεσία του καιρού είχε κάνει «σχετικά καλές προβλέψεις» και ότι η χώρα ήταν καλά προετοιμασμένη για πλημμύρες στα μεγάλα ποτάμια της.
Ωστόσο, ο Armin Schuster επεσήμανε στην τηλεόραση του ZDF ότι «μισή ώρα πριν, συχνά δεν είναι δυνατόν να πούμε ποιο μέρος θα χτυπηθεί και με ποια ποσότητα νερού». Τόνισε πάντως ότι η υπηρεσία του είχε στείλει 150 προειδοποιητικές ειδοποιήσεις μέσω εφαρμογών και μέσων και πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε ακόμη να πει με βεβαιότητα πού ακούστηκαν σειρήνες και πού δεν όχι: «Θα πρέπει να το διερευνήσουμε».
Αξιωματούχοι στο γερμανικό κρατίδιο που επλήγη περισσότερο, Ρηνανία-Παλατινάτο, δήλωσαν ότι ήταν καλά προετοιμασμένοι για τις επερχόμενες πλημμύρες και ότι οι δήμοι είχαν ειδοποιηθεί και ενεργούσαν.
Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ρότζερ Λούεντς, δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο βαριά χτυπημένο χωριό Σουλτ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι «φυσικά είχαμε το πρόβλημα ότι η τεχνική υποδομή –η ηλεκτρική ενέργεια και ούτω καθεξής– καταστράφηκαν με τη μία».
Οι τοπικές αρχές «προσπάθησαν πολύ γρήγορα να αντιδράσουν», είπε. «Αλλά αυτή ήταν μια έκρηξη του νερού σε στιγμές... Μπορεί να έχετε την καλύτερη προετοιμασία και εφαρμογές προειδοποίησης (αλλά) εάν ο προειδοποιητικός εξοπλισμός καταστρέφεται και παρασύρεται μαζί με τα κτίρια και τις υποδομές, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας