Το πολιτικό «κοντέρ» της μετρά πάνω από 100 συνόδους κορυφής, τέσσερις Αμερικανούς προέδρους, μία παγκόσμια οικονομική κρίση και ένα Brexit.
Με τον «αέρα», λοιπόν, της μακροβιότερης ηγέτιδας στους G7, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., η Γερμανίδα υπ’ ατμόν καγκελάριος Μέρκελ έκανε την 23η -και κατά πάσα πιθανότητα τελευταία- επίσημη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, για να συναντήσει τον Αμερικανό νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν: η πρώτη αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που έγινε δεκτή από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Ηταν ουσιαστικά μία αποχαιρετιστήρια συνάντηση μεταξύ δύο «καλών φίλων» και μια παρακαταθήκη για το μέλλον των διμερών, αλλά και των ευρω-αντλαντικών σχέσεων. Στη μετα-Τραμπ εποχή. Στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων για κατασκοπεία των ΗΠΑ σε βάρος Ευρωπαίων ηγετών και συμμάχων -συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ-, επί προεδρίας του επίσης «φίλου» Μπαράκ Ομπάμα. Και, τώρα, εν μέσω της αξίωσης του Μπάιντεν για συστράτευση της Δύσης στο ψυχροπολεμικό μέτωπο που ανοίγει η προεδρία του έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.
Πράγματι, οι δύο ηγέτες προσυπέγραψαν (χθες τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) τη «Διακήρυξη της Ουάσινγκτον», που περιγράφει ένα κοινό όραμα προσήλωσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημοκρατική διακυβέρνηση και την αντιμετώπιση προκλήσεων -συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, που έπληττε με φονικές πλημμύρες στη Γερμανία, την ώρα που η Μέρκελ βρισκόταν στις ΗΠΑ.
Πέραν αυτού του γενικόλογου κειμένου, ωστόσο, δύο «φίλοι» συμφώνησαν ότι διαφωνούν, σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων.
Για τον σχεδόν έτοιμο ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, για τον οποίο ο Μπάιντεν εξέφρασε εκ νέου τις ανησυχίες του και η Μέρκελ επαναβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τα μέσα για να αποτρέψουν τη χρήση του από τη Ρωσία ως γεωπολιτικού «όπλου» (βλ. κυρώσεις).
Για τη στρατηγική απέναντι στην Κίνα -βασικό εμπορικό εταίρο της Γερμανίας. Για τους αμερικανικούς δασμούς σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ.
Ακόμη και για την πανδημία, με τον Μπάιντεν να παραπέμπει σε μία εβδομάδα τις αποφάσεις για τους περιορισμούς στα ταξίδια Ευρωπαίων στις ΗΠΑ και τη Μέρκελ να επαναλαμβάνει εμμέσως πλην σαφώς την εναντίωσή της στην άρση της πατέντας των εμβολίων.
Τούτων λεχθέντων, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτορας του πανεπιστήμιου Τζονς Χόπνικς, για την εν γένει προσφορά της. Συναντήθηκε με την πρώτη Αφροαμερικανή αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, με την οποία μοιράστηκε φιλοφρονήσεις κι ένα πλούσιο πρόγευμα με γραβιέρα σουφλέ, αλλαντικά και φρούτα.
Παραβρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με προσκεκλημένους -μεταξύ άλλων- τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, και δύο προκατόχους του, τον Κόλιν Πάουελ και τη Χίλαρι Κλίντον και με λαχταριστό μενού.
Πίσω στο χάος
Και, πολλαπλώς χορτάτη, αναχώρησε για τη Γερμανία, όπου την αναμένει ένα διπλό χάος. Των φονικών πλημμυρών. Και των αμφίρροπων -αποχαιρετιστήριων για την ίδια- βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Ερωτηθείς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, πότε θα επισκεφθεί τη Γερμανία, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε μία διπλωματική απάντηση: «σύντομα, ελπίζω». Το επόμενο προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ευρώπη είναι για τη σύνοδο κορυφής της G20, στα τέλη Οκτωβρίου, στη Ρώμη. Εκεί πιθανολογείται ότι θα έχει και την πρώτη συνάντηση με τον επόμενο ή την επόμενη καγκελάριο της Γερμανίας…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας