Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης της σπουδαιότητάς του, ο λόγος που οδήγησε τον 76χρονο Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρώην ηγέτη του κεμαλικού CHP, να πάρει χθες το αεροπλάνο από την Αττάλεια με προορισμό την Αγκυρα για την αιφνιδιαστική, δίωρη συνάντηση που είχε εκεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν προφανώς πολύ σοβαρότερος απ’ ό,τι ο ίδιος είπε.
Ο Ερντογάν «δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο αίτημα», ούτε «συζητήσαμε τις προοπτικές ενός συνασπισμού -προσωπικά δεν έχω αυτή την αρμοδιότητα», ανέφερε ο επανεκλεγείς βουλευτής του CHP και γηραιότερος στη νέα Εθνοσυνέλευση Μπαϊκάλ, τονίζοντας ότι για τις κινήσεις του κρατά πλήρως ενήμερο τον ηγέτη του κόμματός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Crash test για κυβέρνηση
Ωστόσο, «κατάλαβα ότι ο Ερντογάν θέλει σταθερότητα και λύση άμεσα στην Τουρκία» ανέφερε. Οι πρόωρες εκλογές «δεν είναι η προτιμητέα λύση», τόνισε. Και «είδα με ικανοποίηση ότι ο πρόεδρος δεν θα είχε αντίρρηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν μόνα τους κυβέρνηση συνασπισμού»...
Ομως το διακύβευμα είναι άλλο, αποκαλύπτει η αντιπολιτευόμενη «Hürriyet».
Από την επομένη κιόλας των εκλογών της Κυριακής -αναφέρει- «βρίσκονται σε εξέλιξη ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτικών στελεχών» του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚP και του CHP, «που θεωρούνται στενοί συνεργάτες των κομματικών αρχηγών» και «θεωρούν ότι ο ‘‘μεγάλος συνασπισμός’’ είναι η καλύτερη εναλλακτική για την Τουρκία».
Αποστολή τους είναι «να προλειάνουν το έδαφος για τις επίσημες συνομιλίες, όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» από τον πρόεδρο Ερντογάν, προσθέτει. Πρώτο crash test θεωρείται μάλιστα η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, περί τα τέλη Ιουνίου: θέση για την οποία ακούγεται έντονα το όνομα του Ντενίζ Μπαϊκάλ...
«Ενας συνασπισμός AKP-CHP», συνεχίζει η Hürriyet, «θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας, εντατικοποίησης των κοινωνικών επενδύσεων, επέκτασης των ελευθεριών και συνέχισης της διαδικασίας εκδημοκρατισμού», καθώς και «της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα», επισημαίνει. Κι έχουν να κάνουν κυρίως με τις «κόκκινες γραμμές» του CHP για πάταξη της διαφθοράς και για «περιορισμό του Ερντογάν στα συνταγματικά όρια της προεδρικής εξουσίας. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρεμβαίνει πλέον στην κυβερνητική πολιτική».
«Θα μπορέσει ο Νταβούτογλου να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, παραμερίζοντας κατά μία έννοια τον Ερντογάν, περνώντας το δικό του πολιτικό τεστ και σχηματίζοντας κυβέρνηση;», θέτει πιο άμεσα το ερώτημα ο διευθυντής σύνταξης της «Hürriyet» Daily News, Μουράτ Γεκτίν, βάζοντας στη μετεκλογική «εξίσωση» του AKP είτε το εθνικιστικό MHP είτε το κεμαλικό CHP, με.... «άγνωστο Χ» το φιλοκουρδικό HDP.
Εσωκομματικοί σκόπελοι
Εξίσου καθοριστικές θα είναι πάντως οι εσωκομματικές διεργασίες στο AKP και στο CHP που, αν παραμένουν τα μεγαλύτερα κόμματα, είναι ουσιαστικά οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της κάλπης. «Εμείς δεν είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνασπισμού, όμως ο λαός προτίμησε την κυβέρνηση συνασπισμού», τόνισε χθες από τηλεοράσεως ο υπηρεσιακός πια πρωθυπουργός Νταβούτογλου, επιχειρώντας εσωκομματικό «μασάζ» στο AKP. Οι πιέσεις εντείνονται και στην ηγεσία του CHP, υπό το βάρος των συνολικά έξι εκλογικών αποτυχιών μέσα σε μία πενταετία υπό τον Κιλιτσντάρογλου.
Στο εκλογικά ενισχυμένο MHP, αντίθετα, ο εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δέχεται πιέσεις να μη χάσει το «τρένο» της συγκυβέρνησης με το AKP.
Ενώ σαν περαιτέρω «ανακάτεμα της τράπουλας» ήλθε χθες στο φως μετεκλογική δημοσκόπηση του Ipsos που καταγράφει ότι, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το AKP θα αύξανε κατά 4% το ποσοστό του, έναντι απωλειών 2% του MHP και 1% του HDP.
Ως εκ τούτου, «ο Ερντογάν αναζητεί τρόπους για άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να δοκιμάσει την τύχη του ακόμη μία φορά», γράφει ο Μουράτ Γεκτίν.
«Οι βετεράνοι του AKP έχουν προειδοποιήσει σχετικά τον Νταβούτογλου εδώ και μέρες», επισημαίνει. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατήγγειλε χθες ανοιχτά την τουρκική ηγεσία για εσκεμμένη αδράνεια απέναντι στην κλιμακούμενη βία στη νοτιοανατολική Τουρκία, «αφήνοντας τη χώρα να ολισθήσει προς τον εμφύλιο, για να μπορεί να πει μετά: ‘‘Ιδού πόσο πολύτιμο είναι το AKP’’»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας