Στη δίνη πολιτικής κρίσης και σύγκρουσης των δύο ανώτατων πολιτειακών παραγόντων, προέδρου και πρωθυπουργού, εισήλθε για άλλη μια φορά η Ρουμανία. Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου θα καταλήξει στη φυλακή και τον κατηγορούσε για διαφθορά.
Τώρα, ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ζητάει την παραίτηση του Πόντα, καθώς ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός είναι ύποπτος, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), για πλαστογραφία εγγράφων, ξέπλυμα χρήματος και σύγκρουση συμφερόντων. Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν την περίοδο 2007-08, όταν ο Πόντα δεν ήταν εκλεγμένος.
Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας απέρριψε με 231 ψήφους έναντι 120 το αίτημα της εισαγγελίας καταπολέμησης της διαφθοράς για άρση της ασυλίας του πρωθυπουργού, ώστε να ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα. Ο πρόεδρος Γιοχάνις κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, εκφράζοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και σύσσωμη η κυβέρνηση.
Ο Βίκτορ Πόντα απάντησε ότι δεν θα παραιτηθεί, τίθεται όμως στη διάθεση της εισαγγελίας και θα βοηθήσει στην έρευνα. «Η Ρουμανία δεν βρίσκεται σε πολιτική κρίση, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί εάν δεν είχαμε κυβέρνηση και διοργανώνονταν πρόωρες εκλογές» τόνισε χθες, την ώρα που η συμπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), Αλίνα Γκοργκίου, κατήγγειλε τον Πόντα ότι «περιφρονεί τον νόμο και ότι παρήγγειλε μια ψηφοφορία στη Βουλή για να ξεφύγει από τη Δικαιοσύνη». Η Γκοργκίου υποστήριξε πως «η Βουλή κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της και αυτό είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία».
Μετά την απόρριψη της άρσης ασυλίας, ο πρόεδρος Γιοχάνις επανήλθε και δήλωσε: «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρνείται να αποδεχτεί το μήνυμα που δόθηκε από τους πολίτες, το οποίο ήταν πολύ σαφές. Θέτουμε ένα τέλος στη διαφθορά, κάνουμε πολιτική με ήθος και υπευθυνότητα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η λύση για να εξέλθουμε από τη σημερινή κρίση είναι η παραίτηση του Βίκτορ Πόντα από τον πρωθυπουργικό θώκο».
Με μια ασυνήθιστη παρέμβασή της, η αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «κατηγορίες για παραπτώματα κυβερνητικών αξιωματούχων πρέπει να διερευνώνται πλήρως χωρίς παρεμβάσεις και ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται ίσα απέναντι σε όλους».
Στον χορό μπήκε και η πρεσβεία της Ολλανδίας, η οποία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βουλή (σχετικά με τη μη ψήφιση της άρσης ασυλίας του πρωθυπουργού) εγείρουν ευρύτερα ζητήματα σχετικά με ζητήματα δικαιοσύνης και διαφθοράς στη Ρουμανία». Η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή και να καταψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η DNA θεωρεί ύποπτο τον πρώην εισαγγελέα -αλλά και δικηγόρο- Πόντα για τη συνεργασία του με μεγάλο ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο την περίοδο 2007-08. Το γραφείο ήταν συμφερόντων του νεαρού δικηγόρου Νταν Σόβα, ο οποίος φέρεται να έδωσε στον Πόντα αμοιβές, χρήση πολυτελούς αυτοκινήτου και οικονομική βοήθεια για την απόκτηση δύο πολυτελών διαμερισμάτων, που δεν αποτελούσαν μέρος της αμοιβής του για παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το 2012 κι ενώ είχε διακόψει την ιδιωτική επαγγελματική σχέση με το γραφείο του Σόβα, ο Πόντα, ως ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), τον έχρισε εκπρόσωπο Τύπου και υποψήφιο βουλευτή. Μετά τη νίκη του PSD, την εκλογή του Σόβα στη Βουλή και την άνοδο του Πόντα στην εξουσία, ο Σόβα έγινε υπουργός παρακάμπτοντας την κομματική ιεραρχία.
Το δικηγορικό γραφείο Σόβα, το οποίο διευθύνει η μητέρα του, γνωστή δικηγόρος της Ρουμανίας, ανέλαβε σημαντικές υποθέσεις ως αντίδικος του κράτους και υπέρ των συμφερόντων της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας Bechtel, αλλά και της καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα. Και στις δύο περιπτώσεις, το γραφείο Σόβα κέρδισε τις δίκες, αποτέλεσμα το οποίο πολλές εφημερίδες και πολιτικοί χαρακτήρισαν τότε ως σκάνδαλο. Ο Βίκτορ Πόντα δηλώνει ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμία σχέση με το θέμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας