Τελεσίγραφο προς την Αθήνα ότι δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν ληφθούν μέτρα που θα συνεπάγονται πολιτικό κόστος έστειλαν οι εκπρόσωποι των 5 θεσμών μετά το δείπνο στο Βερολίνο.
Αυτό τουλάχιστον αναφερόταν σε γερμανικά ΜΜΕ μετά το τέλος της διάσκεψης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα το τελεσίγραφο προς τον Αλέξη Τσίπρα εστάλη μετά το τέλος του δείπνου των «5», στη διάρκεια του οποίου δεν υπήρξε επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Γερμανικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προβεί σήμερα σε διάγγελμα η καγκελάριος Μέρκελ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ωστόσο, τελεσίγραφο δεν εστάλη αλλά ζητήθηκε από την Αθήνα να παρουσιάσει τις προτάσεις της ώς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Πριν από το δείπνο οι «5» αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα, και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις.
Η Αθήνα πάντως προσδοκούσε τη σύγκληση έκτακτου Εuroworking Group περί το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και στη συνέχεια έκτακτη σύγκληση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, ώστε να κλείσει μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα ανοίξει τη χρηματοδοτική κάνουλα προς την Ελλάδα. Κατά ορισμένες πηγές τα σπουδαία (ασφαλιστικό κ.λπ.) παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο. Αλλες πηγές του μεγάρου Μαξίμου ωστόσο, έλεγαν ότι και η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία-«πακέτο» από τώρα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, δήλωσε χθες ότι «κινούμαστε στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τον δημόσιο τομέα της και την παροχή υπηρεσιών. Στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είναι ξεκάθαρο πως στο τέλος πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα».
Οπως ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος, πράγματι τη στιγμή αυτή –σε αντίθεση με παλαιότερα- διεξάγονται σοβαρές διαπραγματεύσεις, το βάρος των οποίων σηκώνει εξ ολοκλήρου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η ελληνική πλευρά έχει φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συγκεκριμένες προτάσεις και νούμερα, όμως εξακολουθούν και υπάρχουν διαφορές σε βασικά σημεία των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως «για εμάς είναι πολύ σημαντικό ζήτημα το ασφαλιστικό. Χωρίς συμφωνία στο ασφαλιστικό, δεν μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία».
Εξάλλου, χθες η γερμανική κυβέρνηση επέκτεινε τη διορία που είχαν δώσει πριν από καιρό ο πρόεδρος Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ στην Ελλάδα, όταν είχαν δηλώσει πως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρέπει οπωσδήποτε να έχει δοθεί μια λύση.
Μέχρι τέλος Ιουνίου
Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, «μέχρι το τέλος Ιουνίου, πρέπει να έχει υπάρξει μια συμφωνία, καθώς τότε λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος».
Στη γερμανική πρωτεύουσα συμπληρώνουν πως το επόμενο Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου. Τη στιγμή αυτή δεν έχει αποφασιστεί καμία έκτακτη σύνοδος που να αφορά την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως εάν οι εξελίξεις είναι τέτοιες, δεν θα οργανωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Να σημειωθεί, τέλος, πως την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για να πραγματοποιήσει ομιλία σε γερμανικό think tank. Οπως όμως ενημέρωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, μέχρι χθες δεν είχε κλειστεί καμιά επίσημη συνάντησή του με κυβερνητικά στελέχη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας