Σε «μια κατ' αρχήν συμφωνία» προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα του Γιβραλτάρ με την Ισπανία, μετά την ολοκλήρωση του Brexit, έφτασαν Λονδίνο και Μαδρίτη, ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.
Η συμφωνία συνήφθη μερικές μόνο ώρες πριν από την έναρξη της ισχύος του Brexit, σήμερα τα μεσάνυχτα (01:00 της Πρωτοχρονιάς, ώρα Ελλάδας) και έτσι αποφεύγεται να μετατραπούν από αύριο, Παρασκευή, τα σύνορα ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ισπανία σε «σκληρό» σύνορο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το βρετανικό αυτό Υπερπόντιο Έδαφος στο νότιο άκρο της Ιβηρικής θα παραμείνει μέρος των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο χώρος Σένγκεν.
Οι συμφωνίες Σένγκεν, που εγγυώνται την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων ανάμεσα σε 26 ευρωπαϊκά κράτη χωρίς έλεγχο διαβατηρίων, θα εφαρμόζονται στο εξής στον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, ανακοίνωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν υπάρχει πλέον φράκτης. Η συμφωνία Σένγκεν εφαρμόζεται στο Γιβραλτάρ (στις σχέσεις του) με την Ισπανία, πράγμα που επιτρέπει να καταργηθούν οι έλεγχοι ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ισπανία, αυτό επιτρέπει να φύγει ο φράκτης», δήλωσε η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες ήθελαν να «διασφαλίσουν τη ρευστότητα των συνόρων, η οποία είναι σαφώς προς το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν και στις δύο πλευρές».
Η συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα σταλεί στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για να τη μετατρέψει σε συνθήκη, δήλωσε η Γκονθάλεθ Λάγια. Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι εκτιμά πως θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της συνθήκης, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων δικαιοδοσίας και δασμών.
Η Γκονθάλεθ Λάγια είπε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρχει αστυνόμευση στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ, θα δημοσιευτούν το νέο έτος.
Η Ισπανία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Γιβραλτάρ τηρεί τους κανόνες Σένγκεν.
Στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, το 96% των ψηφοφόρων στο Γιβραλτάρ ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Ο βρετανικός αυτός θύλακας έχει περίπου 33.000 κατοίκους. Περισσότεροι από 15.000 ζουν στην Ισπανία αλλά εργάζονται στο Γιβραλτάρ.
Το Γιβραλτάρ δεν συμπεριλαμβανόταν στην εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας