Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κριστίν Λαγκάρντ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Ζοζέπ Μπορέλ και Σαρλ Μισέλ | AP PHOTO

Κοιμηθήκαμε με τον Τίμερμανς και ξυπνήσαμε με την Ούρσουλα

«Είναι η πιο αδύναμη υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης. Προφανώς, αυτό είναι αρκετό για να γίνει αφεντικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Με γλώσσα που έσταζε φαρμάκι σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την είδηση ότι η συμπατριώτισσά του και υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήταν το νέο φαβορί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό, πριν ακόμα βγάλει λευκό καπνό η σύνοδος που διακόπηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ύστερα από μια επεισοδιακή 18ωρη συνεδρίαση και επαναλήφθηκε χθες με καθυστέρηση περίπου πέντε ωρών συγκριτικά με τον προαναγγελθέντα χρόνο έναρξης. Ηταν, προφανώς, πολλές οι ζυμώσεις που έπρεπε να γίνουν για να μη λήξει άδοξα και η χθεσινή συνεδρίαση. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή που σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο του πρόεδρο.

Ηταν, πάντως, να μην πάρουν φόρα οι 28. Κυριακή και Δευτέρα έδειχναν ότι αδυνατούν να συμφωνήσουν στο οτιδήποτε και οι πιο σκληροί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έστειλαν στις καλένδες την υποψηφιότητα του Ολλανδού Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς.

Αυτή τη φορά, αντίθετα, εκτός από την υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν και σε άλλα ονόματα για τις θέσεις-κλειδιά στην Ενωση (και όχι όλα ευχάριστα στο άκουσμα): η γνωστή και μη εξαιρετέα Κριστίν Λαγκάρντ για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για διάδοχος της Φεντερίκα Μογκερίνι ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Φον Ντερ Λάιεν και η Λαγκάρντ ήταν προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις οποίες συμφώνησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Αυτή τη φορά, οι (πολύ) δεξιοί των χωρών του Βίζεγκραντ δεν έφεραν αντιρρήσεις. Ετσι, όλοι είναι ευχαριστημένοι. Ο περίφημος γαλλογερμανικός άξονας εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τα κατά καιρούς φρεναρίσματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παραμένει απλά στα χέρια της Δεξιάς, αλλά περνά στα χέρια της γερμανικής Δεξιάς. Η δε Λαγκάρντ θα έχει τη χαρά να εφαρμόσει στην ΕΚΤ την πλούσια εμπειρία που αποκόμισε από το ΔΝΤ. Χθες, μάλιστα, ανακοίνωσε μέσω τουίτερ ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε και αποχωρεί «προσωρινά» από επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Ακρως θετικό» χαρακτήρισε εν συνεχεία σε συνέντευξη Τύπου το αποτέλεσμα της συνόδου ο Μακρόν, ευλογώντας τα γένια του. «Η Ισπανία επέστρεψε», δήλωσε περιχαρής για την επιλογή Μπορέλ ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ. Είπε, μάλιστα, πως έλαβε τη δέσμευση των συναδέλφων ηγετών ότι το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα το αναλάβει ένας σοσιαλιστής.

Μια φιόλοδοξη πολύτεκνη μητέρα

«Είναι σημαντικό το ότι καταφέραμε να λάβουμε αποφάσεις με μεγάλη ενότητα σήμερα», δήλωσε η Μέρκελ, η οποία ωστόσο απείχε από την ψηφοφορία. Κι αυτό διότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία είχαν αποφασίσει ότι, αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε εκείνη θα απείχε.

Και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ήθελαν τον Τίμερμανς, όχι όμως την προερχόμενη εκ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η 60χρονη προτεινόμενη διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει σπουδάσει Ιατρική, είναι μητέρα εφτά (!) παιδιών, προαλειφόταν πριν από μερικά χρόνια για διάδοχος της Μέρκελ και δεν είναι ιδιαίτερα (προς καθόλου) δημοφιλής στη χώρα της, λόγω της αμφιλεγόμενης θητείας της στο υπουργείο Αμυνας.

«Βαθιά απογοητευτική» χαρακτήρισε την πρόταση για τη Φον Ντερ Λάιεν η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία, προσθέτοντας πως είναι «απαράδεκτο ότι οι εκπρόσωποι των λαϊκιστικών κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο μόνο γιατί υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές ευρωπαϊκές μας αρχές».

Δυσαρεστημένοι, όπως ήταν επόμενο, και οι Πράσινοι για την προτεινόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που ανάρτησε στο τουίτερ ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ: «Στην Ευρώπη αξίζει κάτι καλύτερο».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κοιμηθήκαμε με τον Τίμερμανς και ξυπνήσαμε με την Ούρσουλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας