Στην τελική ευθεία για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού εισήλθε η Τουρκία, μετά την ιστορική έκκληση που απηύθυνε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν προς τους Κούρδους αυτονομιστές «να διεξαγάγουν συνέδριο με αντικείμενο τον αφοπλισμό τους». Ο φυλακισμένος στο νησί-φυλακή Ιμραλι ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) δήλωσε: «Καλώ το ΡΚΚ να διεξαγάγει έκτακτο συνέδριο την άνοιξη προκειμένου να λάβουμε μια στρατηγική και ιστορική απόφαση αφοπλισμού. Ενώ πλησιάζουμε προς την επίλυση αυτής της διένεξης που διαρκεί 30 χρόνια με την επίτευξη μιας οριστικής ειρήνης, πρώτος μας στόχος είναι να επιτύχουμε μια δημοκρατική λύση».
Την έκκληση του Οτσαλάν διάβασε από την κρατική τηλεόραση η βουλευτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, (HDP), Σίρι Σουρεγιά Οντέρ, η οποία υποστήριξε ότι «οι δύο πλευρές βρίσκονται τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ». Στο πλευρό της ήταν τρία υψηλόβαθμα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος.
Είναι η πρώτη φορά που ένα μήνυμα του Οτσαλάν διαβάστηκε -και μάλιστα σε απ’ ευθείας μετάδοση- στην τουρκική τηλεόραση, παρουσία και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης. Παρόντες στην τηλεοπτική μετάδοση ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, στελέχη του κυβερνητικού κόμματος AKP και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση Οτσαλάν «συμβολή στη δημοκρατική διαδικασία».
Είχαν προηγηθεί (στις 23 Φεβρουαρίου) συνομιλίες αντιπροσωπείας του HDP με τη στρατιωτική ηγεσία των Κούρδων ανταρτών στο αρχηγείο τους στο όρος Καντίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν και τελική συνάντησή τους με τον Οτσαλάν στο Ιμραλι. Το ΡΚΚ με ανακοίνωσή του τόνισε πως «μια τέτοια δήλωση καλής προαίρεσης συνιστά ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία για τον εκδημοκρατισμό του κράτους, την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και των βασικών προβλημάτων της Τουρκίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε σαρωτικά απτά βήματα και να δώσει μια σοβαρή πολιτική απάντηση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε με επιφύλαξη την ανακοίνωση του Κούρδου ηγέτη και υποστήριξε ότι οι αντάρτες θα πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκλησή του και να εφαρμόσουν όσα τους ζητάει ο Οτσαλάν. Οι Κούρδοι πάντως προειδοποίησαν τον Ερντογάν να μη χρησιμοποιήσει την ιστορική ανακοίνωση καλής θέλησης του Οτσαλάν ως προεκλογική προπαγάνδα εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κράτησε χαμηλούς τόνους και ήταν πολύ συγκρατημένη, καθώς χαρακτήρισε την έκκληση Οτσαλάν «ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός». Οι Βρυξέλλες ζήτησαν και από τις δύο πλευρές «να αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να σημειώσουν μια αποφασιστική πρόοδο προς τη συμφιλίωση και τον εκδημοκρατισμό».
Σε αυτό το πνεύμα, το HDP ζήτησε χθες από την κυβέρνηση Νταβούτογλου να αποσύρει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής και αφορά τις υπερεξουσίες της αστυνομίας. Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση και από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδημοκρατικό, καθώς θίγει βασικά πολιτικά δικαιώματα και δίνει στην αστυνομία υπερεξουσίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας