Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω κάνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στη σταδιακή εφαρμογή της νέας ειρηνευτικής συμφωνίας «Μινσκ II» στα ανατολικά της Ουκρανίας. Ετσι, το θετικό μήνυμα από την ανταλλαγή αιχμαλώτων το Σάββατο (139 Ουκρανοί στρατιώτες έναντι 52 ανταρτών) γρήγορα «σβήστηκε» από τις συνεχιζόμενες μάχες στα περίχωρα του Ντονέτσκ και της Μαριούπολης, που όχι μόνον πιστοποιούν ότι η εκεχειρία είναι διάτρητη, αλλά αποτέλεσαν χθες επιχείρημα του Κιέβου για περαιτέρω καθυστέρηση στην απόσυρση των βαρέων όπλων...
Το κλίμα είχε ήδη δυναμιτίσει η βομβιστική επίθεση στο Χάρκοβο το Σάββατο, στη διάρκεια ειρηνικής πορείας για την πρώτη «μαύρη» επέτειο από το αιματοκύλισμα της «Επανάστασης του Μαϊντάν». Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ένας 15χρονος υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας έτσι σε τρεις τους νεκρούς από την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, που εκτιμάται ότι πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.
Αξιωματούχοι των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας (SBU) ανέφεραν συλλήψεις τεσσάρων υπόπτων. «Πρόκειται για Ουκρανούς πολίτες, που έλαβαν οδηγίες και οπλισμό από τη Ρωσική Ομοσπονδία, στη [ρωσική μεθοριακή πόλη] Μπέλγκοροντ», υποστήριξε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο σύμβουλος της SBU, Μαρκιάν Λουμπκίφσκι, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.
Προς ενίσχυση πάντως της εκδοχής του ρωσικού «δάκτυλου» στην ουκρανική κρίση εν γένει, ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης «Novaya Gazeta», Ντμίτρι Μουράτοφ, προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Ekho Moskvy» ότι η εφημερίδα του (ιδιοκτησίας του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και του Ρώσου ολιγάρχη και πολιτευτή Αλεξάντερ Λεμπέντεφ) θα δημοσιοποιήσει εντός της εβδομάδας έγγραφο-βόμβα για τη «μόχλευση» της ουκρανικής κρίσης από τη Μόσχα.
Για την ακρίβεια, έκανε λόγο για απόρρητο έγγραφο του Κρεμλίνου, που χρονολογείται μεταξύ 4-15 του περυσινού Φεβρουαρίου (προ της ανατροπής του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς) και περιγράφει τα μυστικά σχέδια της Μόσχας για παρέμβαση, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο στο δίκτυο αγωγών της Ουκρανίας.
Στο ίδιο το Κίεβο, εν τω μεταξύ, πολλαπλασιάζονται οι πατριωτικές «κορόνες». Με ανάρτηση στο Twitter, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο διατράνωσε ότι η χώρα του «θα ανακτήσει τον έλεγχο της κατεχόμενης Κριμαίας», δεχόμενος πάντως βροχή επικριτικών απαντήσεων για τη μέχρι σήμερα πολιτική του.
«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους πάντες, αλλά προετοιμαζόμαστε για μεγάλης κλίμακας πόλεμο» κατά της Ρωσίας, υπερθεμάτισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Βαντίμ Πριστάικο, σε συνέντευξή του στο καναδικό Ρ/Σ «CBC Radio», ζητώντας με την ευκαιρία την άμεση παροχή οπλισμού στο Κίεβο από τη Δύση -την ώρα οι «Sunday Times» δημοσίευαν συνέντευξη ενός Βρετανού πρώην κομάντος, νυν εκπαιδευτή Ουκρανών εθελοντών, που τονίζει ότι «6 στις 10 απώλειες στις τάξεις τους οφείλονται σε φίλια πυρά και στην ανικανότητά τους να χειρίζονται τα όπλα»!
Κρατώντας πάντως στο προσκήνιο ακόμη μικρό καλάθι, Ουάσινγκτον και Βερολίνο διεμήνυσαν χθες μέσω ΥΠΕΞ ότι «κόκκινη γραμμή» για τη διεθνή κοινότητα αποτελεί η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει συγκέντρωση δυνάμεων των αυτονομιστών, αλλά και των Ρώσων. «Η Ρωσία δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι οποιαδήποτε απόπειρα των αυτονομιστών να επεκτείνουν τα εδάφη τους -είτε προς τη Μαριούπολη είτε αλλού- θα απαντηθεί με περαιτέρω κυρώσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον.
Καθοριστική για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας στο Παρίσι, όπου σύμφωνα με ουκρανικές διαρροές θα συζητηθεί και η προοπτική ανάπτυξης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στα ανατολικά της Ουκρανίας. Αργά χθες πάντως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί αναγκαία μία νέα τετραμερή σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία και τόνισε πως θεωρεί «απίθανο» έναν πόλεμο με το Κίεβο. «Εύχομαι», τόνισε, «αυτό να μη συμβεί ποτέ»...
Βουτιά για τη γρίβνα
Εχοντας ήδη χάσει το 70% της αξίας της μέσα σε έναν χρόνο, η γρίβνα (το ουκρανικό νόμισμα) έκανε χθες νέα βουτιά 9% έναντι του δολαρίου, σε ένα νέο καίριο πλήγμα για την ουκρανική οικονομία, που «ποντάρει» στην άμεση αύξηση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας για την αποφυγή της τυπικής χρεοκοπίας (ενδεικτικά, ο φετινός προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί με 30πλάσια συναλλαγματική ισοτιμία). Οι εξελίξεις οδήγησαν σε νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας. Ετσι, τρεις ημέρες αφότου επέβαλε αυστηρούς ελέγχους νομιμότητας στις προπληρωμές συμβολαίων για εισαγωγές άνω των 50.000 δολαρίων, χθες αποφάσισε οι πληρωμές σε ξένο νόμισμα που υπερβαίνουν τα 500.000 δολάρια να γίνονται μόνο συνοδεία εγγυητικών επιστολών από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στις εκροές κεφαλαίων, που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας