Την ταπείνωση της νέας κυβέρνησης και γενικά όλων των Ελλήνων επιδιώκει η Γερμανία με την απρόσμενη απόρριψη του αιτήματος των Αθηνών, ενώ οι Βρυξέλλες, που προσπαθούν να παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, την είδαν θετικά.
Η αρνητική αντίδραση του Βερολίνου προκάλεσε αρχικά έκπληξη και στη συνέχεια αμηχανία στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της οποίας είχε σπεύσει να δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά πως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης «αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν είχε και χθες το πρωί εντατικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Επιβεβαίωσε τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των 19, που ανέλαβε την προετοιμασία της σημερινής έκτακτης υπουργικής συνόδου, και επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη.
Η δήλωση όμως του εκπροσώπου τού Β. Σόιμπλε ότι «το ελληνικό αίτημα δεν αποτελεί πρόταση λύσης» πάγωσε τις Βρυξέλλες. Μετά την έκπληξη η άκαμπτη στάση του Βερολίνου απέναντι στο ελληνικό αίτημα προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Ενα μέρος των κοινοτικών απέδωσε τη σκληρή και σε έναν βαθμό εμπαθή στάση του Β. Σόιμπλε απέναντι στην ελληνική πλευρά στη συνέχιση της «τιμωρίας» για τα έργα και τις ημέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα σπασμένα των οποίων πληρώνει τώρα και η νέα κυβέρνηση που επιπλέον επιχειρεί να αμφισβητήσει τη γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε., τολμά να θέσει δικούς της όρους και σκαλίζει ενοχλητικά το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας ζητώντας αποζημιώσεις και επιστροφές δανείων... Ακόμη και τον Τρωικό πόλεμο, με αναφορά στον Δούρειο Ιππο, έφερε ως παράδειγμα το Βερολίνο, για να αποδείξει τη δυσπιστία του στη νέα κυβέρνηση των Αθηνών...
Την εκτίμηση ότι ο Β. Σόιμπλε θέλει να αποδείξει με τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα ότι το μοναδικό αφεντικό στην Ευρώπη των 28 είναι η Γερμανία μοιράζονται πολλοί κοινοτικοί. Μάλιστα προσθέτουν ότι ταπεινώνοντας και γονατίζοντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει βάλει νερό στο κρασί της και έχει υποχωρήσει σε αρκετά σημεία, θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους Ισπανούς, Ιρλανδούς και Πορτογάλους ψηφοφόρους για το ποια χώρα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην Ευρώπη των 19 και των 28.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας