Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται ο Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος επιδιώκει να δώσει τη δική του εκδοχή στην πολύκροτη υπόθεση «Κάρλτον» για την οποία παραπέμπεται με την κατηγορία της εξώθησης ιερόδουλων σε πορνεία. Επί τρεις ημέρες ο τέως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναγκάζεται να απολογηθεί για τη συμμετοχή του σε σεξουαλικά πάρτι που διοργάνωνε κύκλωμα μαστροπείας στο ξενοδοχείο Κάρλτον στη Λιλ με τη συμμετοχή ιερόδουλων, οι οποίες περιέγραψαν τις ερωτικές συνευρέσεις ως εξαιρετικά «βίαιες».
Στη χθεσινή του πρώτη κατάθεση ο Ντομινίκ Στρος-Καν πολιορκήθηκε κατά την είσοδό του στο δικαστήριο από πολυάριθμους δημοσιογράφους και συγκεντρωμένο πλήθος που τον γιουχάιζε. Τρεις γυμνόστηθες ακτιβίστριες, οι οποίες είχαν γράψει με σπρέι στο κορμί τους τα συνθήματα «προαγωγοί, πελάτες, ένοχος», ανέβηκαν στο αυτοκίνητό του, αλλά απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς.
Για τους δικαστές ο Στρος-Καν δεν ήταν μόνο ένας πελάτης που «κατανάλωνε σεξ δωρεάν» σε πάρτι που οργανώνονταν από κύκλωμα πορνείας, αλλά θεωρείται «ο ηθικός αυτουργός» και ο «κύριος δικαιούχος» σε ροζ πάρτι στα οποία συμμετείχε. Οι δικαστές έλαβαν ιδιαίτερα υπ’ όψιν το γεγονός ότι και ο ίδιος φιλοξένησε σε διαμέρισμά του στο Παρίσι συναντήσεις ομαδικού σεξ. Η ανταλλαγή SMS με άλλους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αποκαλύπτει στοιχεία που ενισχύουν τις υποψίες ότι ο Στρος-Καν ευνόησε τη δημιουργία ενός «συστήματος» μαστροπείας για να «ικανοποιήσει τις πληθωρικές σεξουαλικές ανάγκες του».
«Είμαι αθώος»
Στο δικαστήριο ο Ντομινίκ Στρος-Καν εμφανίστηκε ατάραχος, ψύχραιμος και τόνισε ότι «δεν διέπραξα ούτε έγκλημα ούτε αδίκημα». Υποστήριξε ακόμα μία φορά ότι δεν γνώριζε πως οι γυναίκες που συναντούσε στα σεξουαλικά πάρτι ήταν πόρνες, νόμιζε ότι επρόκειτο για γυναίκες με «φιλελεύθερα» ερωτικά ήθη. Τόνισε επίσης ότι δεν ήταν αυτός ο οποίος οργάνωνε τις συναντήσεις: «Δεν είμαι προαγωγός, είμαι “ελευθεριακός”» (libertine), όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο Μπερνάρ Λεμέρ «εάν έχει αλλάξει γνώμη» ως προς την υπερασπιστική γραμμή του, απάντησε: «Για τη γνώση μου ως προς τη συμμετοχή ιερόδουλων, όχι». Εμμένοντας στη θέση ότι αγνοούσε πως οι γυναίκες των πάρτι ήταν εκδιδόμενες, τόνισε ότι «απεχθάνεται τις πληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις» προσθέτοντας πως «δεν θα ριψοκινδύνευα ποτέ να συμμετάσχω σε ροζ πάρτι αν γνώριζα ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν ήταν ιερόδουλες. Αυτό που μου άρεσε σε τέτοιες συναντήσεις ήταν η γιορτινή ατμόσφαιρα πριν και μετά τις σεξουαλικές ανταλλαγές».
Ο Στρος-Καν προσπάθησε επίσης να αντικρούσει την εκδοχή για «ξέφρενη» σεξουαλική του δραστηριότητα στην οποία στηρίζονται οι κατηγορίες για μαστροπεία στην υπόθεση «Κάρλτον» και γενικότερα για πάρτι που οργανώθηκαν το 2008- 2011 στη Λιλ, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον. Τόνισε ότι τα «ροζ» πάρτι στα οποία πήρε μέρος «ήταν λίγα» και απείχαν χρονικά μεταξύ τους, ότι πρόκειται για δώδεκα συναντήσεις σε διάστημα τριών ετών, δηλαδή περίπου τέσσερις ανά έτος.
Μαζί με τον τέως επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορούνται άλλα 13 άτομα. Πρόκειται για μικροεπιχειρηματίες, για έναν ξενοδόχο, έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, έναν δικηγόρο και τον επονομαζόμενο «Ντοντό ο νταβατζής», ιδιοκτήτη οίκου ανοχής που έχει στον φάκελό του προηγούμενες καταδίκες και κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη μαζί με ιερόδουλες. Οταν ο δικαστής ρώτησε τον Στρος-Καν αν γνωρίζει τον Ρενέ Κοϊφέρ και τον Ντομινίκ Αλντερβάιρελντ (Ντοντό ο νταβατζής), εκείνος απάντησε: «Σήμερα τους βλέπω για πρώτη φορά στη ζωή μου».
Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του Στρος-Καν για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο 65χρονος πρώην πανίσχυρος Γάλλος πολιτικός και επίδοξος προεδρικός υποψήφιος έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση των οργίων. Ιερόδουλες τον περιγράφουν ως τον «βασιλιά των πάρτι». Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθούν έως δέκα χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας