Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι αντιμαχόμενες πλευρές έσπευσαν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, παραμονή της προγραμματισμένης για σήμερα Συνόδου Κορυφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας. | REUTERS

Ειρήνη τώρα ή ποτέ!

Παραμονή της -εκτός απροόπτου- διεξαγωγής σήμερα της συνόδου κορυφής Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για το Ουκρανικό στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τα πολεμικά μέτωπα πήραν φωτιά στα ανατολικά της Ουκρανίας, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές έσπευδαν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.

Στην περίμετρο της Μαριούπολης, οι νεοφασίστες εθελοντές του «Τάγματος του Αζόφ» ανακοίνωσαν χθες την απώθηση δυνάμεων των αυτονομιστών και την ανακατάληψη χωριών, την ώρα που οι ρωσόφωνοι αντάρτες είχαν περικυκλώσει τον -επίσης στρατηγικής σημασίας- οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο του Ντεπάλτσεβε.

Ομως αυτό που δυναμίτισε το ήδη τεταμένο κλίμα ήταν η «ορφανή» επίθεση με ρουκέτες στο Κραματόρσκ, σε βάθος 50 χλμ. από τη γραμμή πυρός! Ενα πρώτο «κύμα» έπληξε κατοικημένες περιοχές κι ένα δεύτερο το αρχηγείο του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά, με επίσημο απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς -στρατιώτες και αμάχους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά- και 63 τραυματίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο έκανε λόγο για ρουκέτες τύπου «Tornado» που -όπως διευκρίνισε μέσω Twitter εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ- δεν διαθέτουν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Τοπικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι την επίθεση εξαπέλυσαν αυτονομιστές από τη Χορλίβκα, περίπου 45 χλμ. από το Κραματόρσκ, χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων με συγκριτικά μεγάλο δραστικό βεληνεκές (20-90 χλμ). Οι αντάρτες διαψεύδουν, καταγγέλλοντας με τη σειρά τους προβοκάτσια.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα αναμενόταν να συνεδριάσουν χθες το βράδυ ανώτατοι αξιωματούχοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανοίγοντας έτσι τον «δρόμο» για τη διεξαγωγή της τετραμερούς συνόδου κορυφής. Γάλλος διπλωμάτης ανέφερε στο Associated Press ότι βασικό σημείο τριβής παραμένουν τα όρια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδιδε ότι έχουν ανακύψει διαφωνίες και όσον αφορά το ποιος θα αναλάβει την επιτήρησή της.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Κάπως έτσι λοιπόν, στο παρά πέντε, υπήρξε χθες το απόγευμα ένας μίνι διπλωματικός μαραθώνιος από τηλεφώνου -την ώρα που πληροφορίες έφεραν τους G7 και το ΔΝΤ κοντά στην απόφαση παροχής επείγουσας οικονομικής βοήθειας έως και 40 δισ. δολαρίων (!) στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία και την πολιτική αναταραχή.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα μετέφερε χθες τηλεφωνικά τη στήριξή του στον Ουκρανό ομόλογό του Ποροσένκο και λίγο αργότερα επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, προειδοποιώντας τον ότι η συνέχιση της ρωσικής επιθετικότητας θα έχει «βαρύ κόστος». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του Ουκρανίας και Ρωσίας, απευθύνοντας σε αμφότερους έκκληση για «συμβιβασμό».

Κι εάν αυτός τελικά δεν επιτευχθεί; «Συζητάμε ενεργά με τους Γερμανούς την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», δήλωσε χθες ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο «διατηρεί το δικαίωμα» να παράσχει στις ουκρανικές δυνάμεις οπλισμό. «Εναπόκειται σε κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει ή όχι στρατιωτική βοήθεια» στο Κίεβο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάμοντ από του βήματος της Βουλής των Κοινοτήτων, μία ημέρα αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αφήσει ξεκάθαρα ανοιχτή αυτήν την επιλογή.

«Ανεξάρτητα από τις έξωθεν πιέσεις, η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» ήταν το μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεγράφημα που απέστειλε χθες στους Ρώσους διπλωμάτες -ο ίδιος βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κάιρο, την οποία ολοκλήρωσε με συμφωνίες για σύνδεση της Αιγύπτου στην Ευρασιατική Ενωση, καθώς και για συνεργασία στην κατασκευή του πρώτου αιγυπτιακού πυρηνικού σταθμού για την παραγωγή ενέργειας, στη βόρεια περιοχή Αλ Νταμπάα.

Την ίδια ώρα, στελέχη του Κρεμλίνου προειδοποιούσαν ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία ή η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία, με τον επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, πάντως να τονίζει ότι η απάντηση της Μόσχας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι «διπλωματική».

Προς το παρόν, ωστόσο, η Ρωσία διεξάγει νέα στρατιωτικά γυμνάσια με 2.000 στρατιώτες της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης κοντά στην Ουκρανία και με 600 στρατιώτες στην Κριμαία, ενώ στην Καμτσάκα έγινε χθες επιθεώρηση ετοιμότητας σε 2.500 άνδρες του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού.

Βοήθεια για την ομογένεια

Αίτημα για προσωρινή φιλοξενία Ελλήνων από εμπόλεμες περιοχές, οι οποίες χρήζουν άμεσης βοήθειας, απευθύνει με επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Σε αυτήν περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση του ομογενειακού στοιχείου στις ανατολικές περιοχές της χώρας και ειδικά στη Μαριούπολη και άλλα χωριά, όπου μαίνονται οι μάχες.

Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, είχε επισκεφθεί την Αθήνα, σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Τώρα φέρνει ως παράδειγμα το πρόγραμμα που εφάρμοσε η Πολωνία, η οποία μετέφερε στο έδαφός της και θα φιλοξενήσει για ένα εξάμηνο διακόσιες οικογένειες πολωνικής καταγωγής από περιοχές υψηλού κινδύνου. Αναμένεται η θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης.

Τάσος Τσακίρογλου

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ειρήνη τώρα ή ποτέ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας