Την ημέρα εκκίνησης της επιχείρησης επικοινωνίας του Μακρόν επέλεξε ο τέως πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, για να παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες και πολυάριθμες συνεντεύξεις το βιβλίο του, «Μαθήματα εξουσίας».
Από τότε που αποχώρησε από την προεδρία, λύνει για πρώτη φορά τη σιωπή του στην αυτοβιογραφία του. Επιδιώκει να κάνει έναν θετικό απολογισμό της πολιτικής του.
Επισημαίνει ότι, στη διάρκεια της θητείας του, «η οικονομία γνώρισε ανάκαμψη» και, τονίζει, «παρέδωσα στον Μακρόν μια Γαλλία σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι την παρέλαβα».
Ο Ολάντ παίρνει θέση σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας και εξακοντίζει δηλητηριώδη βέλη εναντίον του Μακρόν. Τον συμβουλεύει να μην επιδεικνύει τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική.
Καταγγέλλει το «μοναρχικό» του όραμα, ενώ τονίζει ότι ενισχύει τις ανισότητες με τις ευνοϊκές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις του.
«Μην ξεχνάς ότι Γάλλοι βασιλείς έχασαν το κεφάλι τους στην γκιλοτίνα», προειδοποιεί ο τέως πρόεδρος τον «πατροκτόνο» διάδοχό του.
Κατηγορεί τον Μακρόν ότι αρέσκεται στη μεγαλοπρέπεια. Επισημαίνει ότι «τον παρομοίαζαν με τον Ναπολέοντα ή τον Δία, ενώ οι αριστεροί βουλευτές της “Ανυπότακτης Γαλλίας” και του ΚΚΓ κάνουν λόγο για “αλαζονεία”» και για «προεδρική μοναρχία».
Στο 400 σελίδων βιβλίο του, ο τέως πρόεδρος επισημαίνει: «η κυβέρνησή μου μείωσε τις ανισότητες, ενώ αυτή η κυβέρνηση τις αυξάνει». Εκτιμά ότι ο Μακρόν θα εμπλακεί σε αντιδράσεις με την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις του. Σημειώνει ότι «η διαπραγμάτευση απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά παράγει πιο σταθερά αποτελέσματα».
Στην αυτοβιογραφία του, ο Ολάντ αφήνει αιχμές για προδοσία, μετά την παραίτηση του τότε υπουργού του Οικονομίας, Μακρόν. «Πάντα επέτρεπα τον πολιτικό ανταγωνισμό, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνεται ανοιχτά και να είναι ειλικρινής. Ας πούμε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο στην περίπτωση αυτή», τονίζει.
Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι σχέσεις του Ολάντ με τον πρώην προστατευόμενό του έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό και είναι πλέον «ψυχροπολεμικές».
Το ελληνικό δράμα
Φυσικά, ο Ολάντ δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στο «ελληνικό δράμα» του 2015 και ιδιαίτερα στην κρίσιμη βραδιά της 26ης Ιουνίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αναγγείλει στον ίδιο και τη Μέρκελ το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
«Ο γιακάς ανοιχτός, φαίνεται ευχάριστος, μιλάει αγγλικά με μια πολύ νόστιμη ελληνική προφορά, έχει γερή πολιτική εμπειρία, αν και ομολογεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί, ότι είναι νεοφώτιστος στα μυστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», γράφει για την πρώτη του συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Από τις προδημοσιεύσεις επιλεγμένων αποσπασμάτων σε γαλλικά και ελληνικά μέσα μαθαίνουμε πως ο Ολάντ αναφέρεται λεπτομερώς στην κόντρα της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους γύρω από το ελληνικό ζήτημα, την οποία εν μέρει αποδίδει στον «διδακτικό τόνο» του Γιάνη Βαρουφάκη, που «ενοχλούσε τους άλλους υπουργούς», στους πέντε δραματικούς μήνες πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, στις 26/6:
«Πολύ επίσημος, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τηλεφωνική σύσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Ο τόνος της φωνής του είναι βαρύς. Μάλλον δεν είναι μόνος στο γραφείο του. Εμφανίζεται οργισμένος και χρησιμοποιεί ένα εκδικητικό λεξιλόγιο, το οποίο δεν έχει ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει. Μας ανακοινώνει ότι αρνείται τις τελευταίες ευρωπαϊκές προτάσεις και μας ενημερώνει με τη μια ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να εκφραστεί σε δημοψήφισμα. “Ποιο θα είναι το ερώτημα;” τον ρωτάω. “Είναι πολύ απλό”, απαντά ο Τσίπρας. “Δέχεστε τη συμφωνία των Βρυξελλών;” “Και ποια είναι η απάντησή σου;”, τον ρωτά η Ανγκελα Μέρκελ. “Όχι”. Πέφτει βαριά σιωπή. Καταλαβαίνω ότι η εμπιστοσύνη, για την καγκελάριο, έχει διαρραγεί».
Ο Ολάντ σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε με το δημοψήφισμα να «ανακτήσει την υποστήριξη του λαού του, χωρίς να γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει με αυτήν».
Την επομένη του δημοψηφίσματος, ο Ολάντ μιλάει πάλι με τον Τσίπρα, που «δεν ακουγόταν να θριαμβολογεί καθόλου. Του είπα το εξής απλό: “Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Εδωσες, με την ίδια την έκταση της ψήφου, τα τελευταία επιχειρήματα που έλειπαν από τους αντιπάλους της χώρας σου για να τη διώξουν από την Ευρωζώνη”»…
Ο Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις, «όποιο κι αν είναι το τίμημα». Το ίδιο βράδυ, όμως, η Μέρκελ επισκέπτεται το Παρίσι και θέτει στον Ολάντ για πρώτη φορά θέμα σχεδίου Β για απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ.
Τη νύχτα της 12ης Ιουλίου, «Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει και αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση».
Σε μια γεμάτη σασπένς συνομιλία για τρεις, Γαλλία-Γερμανία-Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τον Ολάντ κρίθηκαν όλα, «με βαριά καρδιά, αλλά αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα του μέσα στην Eυρωζώνη, ο Τσίπρας δέχεται τη συμφωνία που είχε αρνηθεί και αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Η Γαλλία είχε καταφέρει, κατά τον τέως Γάλλο πρόεδρο, να προστατέψει τα συμφέροντα της Ευρώπης, και ο κ. Τσίπρας να ακυρώσει τα σχέδια για Grexit.
«Δεν γνωρίζω αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες επιλογές του, αλλά μπορώ να πιστοποιήσω πως έδρασε ως Ευρωπαίος και άνθρωπος της Αριστεράς», καταλήγει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας