Και δέκα χρόνια να γίνονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα πλησιάσει σε λύση του, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και πως αυτή η νοοτροπία δεν θα αλλάξει.
Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι στις διαπραγματεύσεις όλοι είδαν ότι η τουρκική πλευρά ήταν εποικοδομητική και αυτό εκτιμήθηκε. «Οταν τελειώσουν οι εκλογές (στα κατεχόμενα) θα καθίσουμε με την “ΤΔΒΚ” και θα συζητήσουμε.
Δεν υπήρχε πρόβλημα με τις παραμέτρους εκείνης της μέρας (στο Κραν Μοντανά), η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε λύση με εκείνες τις παραμέτρους και καταλάβαμε πως ακόμη και αν συζητούμε δέκα χρόνια με εκείνες τις παραμέτρους, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα πλησιάσει για λύση, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται, είναι μέλος της Ε.Ε., η οικονομία της είναι σχετικά λίγο καλύτερη», ανέφερε. Κατά τον Τσαβούσογλου, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πρόθεση «να μοιραστεί τη διοίκηση, να μοιραστεί την εξουσία».
Εκλογές στα κατεχόμενα
Διεξάγονται την Κυριακή στα κατεχόμενα πρόωρες «βουλευτικές» εκλογές. Βάσει του «συντάγματος» «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα διεξάγονται κάθε πενταετία. Οι «πολίτες» του ψευδοκράτους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στα κατεχόμενα ισχύει ως εκλογικό μέτρο το 5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το 10% που ισχύει στην Τουρκία. Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση του «εκλογικού νόμου», τα κατεχόμενα θεωρούνται ενιαία «εκλογική περιφέρεια».
Τις 50 «έδρες» της «βουλής» διεκδικούν οκτώ κόμματα με 379 «υποψηφίους» και 9 «ανεξάρτητοι υποψήφιοι», γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό τους στους 388. Οι 4 ανεξάρτητοι κατέρχονται στη Λευκωσία, οι 2 στην Αμμόχωστο, ένας στην Κερύνεια, ένας στη Μόρφου και ένας στο Τρίκωμο. Οι 120 από τους «υποψηφίους» είναι γυναίκες και οι 7 άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι περισσότερες γυναίκες «υποψήφιες», συνολικά 17, κατέρχονται με το Δημοκρατικό Κόμμα. Οπως προαναφέρθηκε, στη Λευκωσία εκλέγονται 16 «βουλευτές», στην Αμμόχωστο 13, στην Κερύνεια 10, στη Μόρφου 4, στο Τρίκωμο 5 και στη Λεύκα 2.
Τα οκτώ κόμματα που διεκδικούν τις 50 «έδρες» της «βουλής» είναι: Tο σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), το δεξιό εθνικιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Ντενκτάς υιού, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG) (σε συνεργασία με το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος - BKP), το Κόμμα του Λαού (HP), το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) που εκπροσωπεί τους έποικους και το δεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP).
Τα τέσσερα πρώτα διαθέτουν «επισήμως» εκπροσώπηση στην απελθούσα «βουλή», ενώ το ΤΚΡ εκπροσωπείται ανεπίσημα από τον πρόεδρό του Μεχμέτ Τσακιτζί, ο οποίος εξελέγη με το TDP.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας