Με την πολιορκία της πόλης Ντεμπάλτσεβε -οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο μεταξύ των δύο προπυργίων τους, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ- οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονμπάς συνεχίζουν τη νέα αντεπίθεσή τους κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, επιχειρώντας κατά πώς φαίνεται να τις απωθήσουν πέρα από τη «γραμμή πυρός» στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη βομβαρδιζόμενη πόλη έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η τροφοδοσία φυσικού αερίου, καθώς και οι τηλεπικοινωνίες. Δυτικά του Ντεμπάλτσεβε εν τω μεταξύ, επίσης εξαιτίας διακοπής της ηλεκτροδότησης έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς, 496 ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν επί ώρες χθες στις στοές του ορυχείου Ζασιάντκο. Αξιωματούχοι των αυτονομιστών κατονόμασαν ως υπεύθυνες τις ουκρανικές δυνάμεις. Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι διασώθηκαν όλοι οι εγκλωβισμένοι.
Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κλιμάκωση των μαχών, η κυβέρνηση του Κιέβου κήρυξε τα δύο προπύργια των αυτονομιστών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλα τα ουκρανικά εδάφη σε ύψιστο συναγερμό. «Δυστυχώς, οι ουρανικές αρχές αρνούνται την ειρηνική λύση, δεν θέλουν τις πολιτικές προσπάθειες» για την επίλυση της κρίσης, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ρίχνοντας στη συνέχεια μια νέα «βόμβα».
«Ποιος πολεμά (στην ανατολική Ουκρανία);», διερωτήθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε φοιτητές στην Αγία Πετρούπολη. «Υπάρχουν επίσημες μεραρχίες των (ουκρανικών) ενόπλων δυνάμεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό δρουν τα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εθελοντών εθνικιστών. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για στρατό, αλλά για μια λεγεώνα των ξένων, εν προκειμένω του ΝΑΤΟ, που στόχο δεν έχει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας», αλλά «τον περιορισμό της Ρωσίας».
«Ανοησίες!» σχολίασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας έκτακτης συνόδου της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου. «Οι ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία είναι Ρώσοι», κατήγγειλε. «Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία παρέσχει [στους αυτονομιστές] συστήματα πυραύλων, βαρύ πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και στρατιωτικά ηλεκτρονικά συστήματα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, καλώντας εκ νέου τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως να υποστηρίζει τους αντάρτες».
Σε όλους τους τόνους, η Ρωσία διαψεύδει, εμμένοντας στη θέση της για απευθείας διάλογο μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών (παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι απέρριψαν προ ημερών αυτό το ενδεχόμενο και τώρα επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα επί του εδάφους). «Μένει να φανεί πόσο οι αυτονομιστές σκοπεύουν να προωθηθούν με την τελευταία αντεπίθεσή τους», αναφέρει το Reuters. Ηδη σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει όλη την επιρροή του προκειμένου να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στη Μαριούπολη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.
«Δείχνουν» τη Ρωσία
«Η Μαριούπολη βρίσκεται εκτός της ζώνης πυρός (...) άρα το συμπέρασμα που μπορεί να αντληθεί [από το μακελειό του περασμένου Σαββάτου] είναι ότι η πλευρά που εξαπέλυσε την επίθεση με ρουκέτες στόχευε εν γνώσει της κατά κατοικημένης περιοχής», τόνισε χθες ο βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρεϊ Φέλντμαν, στη διάρκεια νέας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κι αυτό, προσέθεσε, «θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Παρά όμως το ότι ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να κατονομάσει υπευθύνους, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, «έδειξε» τη Ρωσία. «Οι στόχοι είναι νέοι, όμως η τελική επιδίωξη της Μόσχας είναι η ίδια», ανέφερε. Θέλει «να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να μετακινήσει τα όρια των ελεγχόμενων από αυτήν εδαφών ολοένα και πιο βαθιά στην Ουκρανία».
Υπό αυτό το πρίσμα κι εν μέσω προβληματισμού, αλλά και διχασμού, η Δύση εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της, επαναφέροντας την προοπτική νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Πιστεύω ότι έχουμε δει πως οι κυρώσεις λειτουργούν, ασκώντας πραγματικές πιέσεις στην οικονομία. Διαθέτουμε περισσότερα εργαλεία», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στις Βρυξέλλες -τρεις ημέρες δηλαδή πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των «28», όπου η ουκρανική κρίση είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα.
Οποιαδήποτε απόπειρα να αυξηθεί η οικονομική πίεση προς τη Μόσχα θα ήταν «απολύτως καταστροφική, αδικαιολόγητη και τελικά κοντόφθαλμη», έσπευσε να προειδοποιήσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Την ίδια ώρα το ρούβλι, το Χρηματιστήριο της Μόσχας και η τιμή του πετρελαίου σημείωναν νέα πτώση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, τοποθετώντας την από χθες στην κατηγορία ΒΒ+, κοντολογίς «σκουπίδια»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας