Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στο πένθος έχει βυθιστεί η Μαριούπολη, μετά τον βομβαρδισμό με πυραύλους ανατολικής συνοικίας της πόλης και τον θάνατο 30 αμάχων. | REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Το αίμα ρέει, οι αλληλοκατηγορίες συνεχίζονται...

Οι μάχες στο έδαφος και ο πόλεμος των αλληλοκατηγοριών μαίνονται ξανά στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων ανταρτών, στους οποίους η ουκρανική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό συνοικίας στην ανατολική Μαριούπολη το Σάββατο. Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 90 τραυματίστηκαν, όταν πύραυλοι τύπου Grad εξερράγησαν ξαφνικά κοντά σε υπαίθρια αγορά την ώρα που κάτοικοι έκαναν τα ψώνια τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 

Μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων, ο ηγέτης των ανταρτών Αλεξάντερ Ζαχαρένκο ανακοίνωσε αρχικά πως οι άντρες του ξεκινούν επίθεση κατά της Μαριούπολης για να κάνει στροφή 180 μοιρών ώρες αργότερα και να διαψεύσει πως επίκειτο έφοδος εναντίον της πόλης, στην οποία κατοικούν και πολλοί ομογενείς ελληνικής καταγωγής. Αντάρτες και ρωσική τηλεόραση έκαναν λόγο για προβοκάτσια και υποστήριξαν πως ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε τη γειτονιά της Μαριούπολης. Ωστόσο παρατηρητές του ΟΑΣΕ, που επισκέφθηκαν το σημείο της επίθεσης, δήλωσαν πως οι πύραυλοι φαίνεται να εκτοξεύτηκαν από ανταρτοκρατούμενα εδάφη. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη και άλλος βομβαρδισμός με θύματα οχτώ αμάχους, όταν οβίδα έπληξε στάση του τρόλεϊ στο μαρτυρικό Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών. 

Σε αυστηρούς τόνους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε για περαιτέρω «σοβαρή επιδείνωση» των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Μιλώντας τηλεφωνικά μαζί της, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε πως θεωρεί το Κίεβο υπεύθυνο για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ζητώντας να ενταθούν οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι του απευθείας διαλόγου με τους αντάρτες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές προς την επίτευξη μιας ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. 

Την ανησυχία του για τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε από την Ινδία ο Μπαράκ Ομπάμα, επιρρίπτοντας την ευθύνη της επίθεσης στη Μαριούπολη στους αυτονομιστές, που διαθέτουν -όπως είπε- ρωσική υποστήριξη, χρηματοδότηση και οπλισμό. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να εντείνει τις πιέσεις προς τη Μόσχα σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις άλλων δυτικών χωρών, τονίζοντας πως όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι "εκτός της στρατιωτικής αντιπαράθεσης". 

Εν αναμονή της νέας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών αύριο (Δευτέρα) στις Βρυξέλλες για την κρίση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο υπογράμμισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του παραμένει η πολιτική διαδικασία αποκλιμάκωσης, χωρίς να διαφαίνεται εναλλακτική πλην της συμφωνίας του Μινσκ.

Λίγες ώρες μετά τη σφοδρή καταδίκη του βομβαρδισμού της Μαριούπολης και του θανάτου αμάχων από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία κατάφερε να μπλοκάρει βρετανικό ψήφισμα, που επέκρινε την ηγεσία των φιλορώσων ανταρτών και καταδίκαζε την αναζωπύρωση των ένοπλων συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Στο κείμενο γινόταν αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλεξάντερ Ζαχαρένκο ότι οι αυτονομιστές δεν επιθυμούν συμβιβασμό και σχεδιάζουν ευρείας κλίμακας επίθεση. Δεν υπήρξε συναίνεση γιατί η αντιπροσωπεία της Βρετανίας επέμεινε στην καταδίκη δυνάμεων που δρουν σε «αυτοάμυνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ουκρανία: Το αίμα ρέει, οι αλληλοκατηγορίες συνεχίζονται...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας