Διπλωματική διακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμαρτυρόμενο για καλλιτεχνική εγκατάσταση στο Βερολίνο, στην οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και άλλοι ηγέτες- παρουσιάζεται ως δικτάτορας.
Πρόκειται για παράσταση που ξεκίνησε τη Δευτέρα από γερμανική κολεκτίβα με όνομα «Κέντρο για την πολιτική ομορφιά», η οποία κινείται γύρω από τον φιλόσοφο και καλλιτέχνη Φίλιπ Ρουχ.
Σύμφωνα με εικόνες από ΜΜΕ, η εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα μαύρο αυτοκίνητο καλυμμένο με ένα ασπρόμαυρο πανό, πάνω στο οποίο υπάρχουν εικόνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ.
Το πανό γράφει: «Θέλετε να κερδίσετε αυτό το αυτοκίνητο; Τότε σκοτώστε τον δικτάτορα».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα σήμερα το γεγονός, εκδίδοντας διπλωµατική διακοίνωση και τονίζοντας ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Αμβούργο, για την σύνοδο κορυφής της G20, το θέμα καθίσταται ακόμη σοβαρότερο από την αδυναμία της αστυνομίας να επέμβει για την απομάκρυνση αυτής της εγκατάστασης.
«Η ανησυχία μας για το περιστατικό, που αποτελεί ένα παράδειγμα του αυξανόμενου ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Γερμανία, διαβιβάστηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και στο γερμανικό ΥΠΕΞ μέσω διπλωματικής νότας», ανέφερε η ανακοίνωση.
Επίσης ότι η Άγκυρα αναμένει από το Βερολίνο να λάβει μέτρα για την αποτροπή τέτοιων προκλητικών ενεργειών.
«Η έκφραση που χρησιμοποιείται στο πανό. . . αποτελεί μια άμεση υποκίνηση στη βία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το γεγονός θα μπορούσε να προστεθεί στη διαρκώς κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, η οποία τους τελευταίους μήνες προκλήθηκε από την άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος, και η οποία κατέληξε στην απομάκρυνση των Γερμανών στρατιωτών που βρίσκονταν στη βάση του Ιντσιρλίκ.
Επίσης, εν όψει της συνόδου του G20, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ζητήσει να απευθυνθεί σε ανοιχτή συγκέντρωση στους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία, αίτημα που επίσης δεν έγινε δεκτό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας