Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι εκτελεστές επί το έργον (από κάμερα ασφαλείας)

Οι «γνωστοί άγνωστοι» τρομοκράτες...

Πολλά ερωτήματα από το γεγονός ότι οι δύο βασικοί ύποπτοι και καταζητούμενοι, τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών, παιδιά Αλγερινών μεταναστών, γεννημένοι στο Παρίσι και κάτοικοι του προαστίου Ζενεβιλιέ, ήταν παλιοί γνώριμοι των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας και βρίσκονταν σε λίστες παρακολούθησης, αλλά κατάφεραν να προετοιμάσουν και να εκτελέσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Η ιστορία αυτού του «οικογενειακού πυρήνα», όπως τον αποκαλεί η «Liberation», και ιδίως του Σερίφ Κουασί, που έχει ήδη καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, είναι εμβληματική για τις προκλήσεις που συναντούν οι υπηρεσίες ασφαλείας σήμερα αλλά και για το πόσο εύκολα μπορεί οι εξτρεμιστές να προσηλυτίζουν νέους, περιθωριοποιημένους και απογοητευμένους με την πολιτική των δυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ο Σερίφ, που πλέον λέγεται Αμπού Ισεν, ήταν ένα παιδί των φτωχογειτονιών του Παρισιού, που ήθελε να γίνει αστέρι της ραπ και προτιμούσε τα κορίτσια, τα ποτά και το χασίς από τα τζαμιά και την προσευχή. Η μεταμόρφωσή του έγινε το 2003, όταν άρχισε να πηγαίνει στο τζαμί Αντάουα και να ακούει τις πύρινες επιθέσεις του ιμάμη κατά των «απίστων» και για τις «αρετές» του να πεθάνει κανείς ως μάρτυρας της τζιχάντ.

Ηθελε να πάει να πολεμήσει

Το κήρυγμα και οι καθημερινές εικόνες για τις συνέπειες της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ αλλά και για τις κακοποιήσεις, όπως τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ, τον έπεισαν. Ηθελε να πάει να πολεμήσει. Λίγη πρόχειρη εκπαίδευση με τζόγκινγκ σε ένα πάρκο και μια συνάντηση με έναν «ειδικό» που του εξηγεί, μαζί και σε άλλους επίδοξους μαχητές, τον χειρισμό ενός Καλάσνικοφ, ήταν η προετοιμασία του. Συνελήφθη προτού προλάβει να φύγει, το 2005, όταν εξαρθρώθηκε ένας τρομοκρατικός πυρήνας γνωστός ως «το ιρακινό δίκτυο του 19ου Διαμερίσματος», το οποίο στρατολόγησε κάπου δέκα μαχητές που πήγαν να πολεμήσουν για την Αλ Κάιντα στο Ιράκ και τον τότε εμίρη της, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Στην δίκη που έγινε το 2008 καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος γιατί ήδη είχε εκτίσει τη μισή ποινή του προφυλακισμένος. Στη φυλακή μέντοράς του γίνεται ο Ντάμελ Μπεγάλ, καταδικασμένος σε δεκαετή κάθειρξη για σχέδιο απόπειρας κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι το 2001, ο οποίος -όπως ομολόγησε κατά την ανάκρισή του- ήταν μέλος της ομάδας al-Tafkir wal-Hijra, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Ελεύθερος «λόγω ελλείψεως αποδείξεων»

Τότε ο Σερίφ είχε ευχαριστήσει την αστυνομία που με τη σύλληψή του τον απέτρεψε να βρεθεί στα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ. Αλλά η «μεταμέλειά» του δεν τον απέτρεψε από το να διατηρήσει την επαφή με άλλα μέλη του εξτρεμιστικού ιρακινού δικτύου και το 2010 συνελήφθη ξανά για συμμετοχή σε τρομοκρατικό πυρήνα που σχεδίαζε την απόδραση άλλου τρομοκράτη, του Αλί Μπελκασέμ, από τους καταδικασθέντες για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μετρό του Παρισιού το 1995. Αλλά λίγο αργότερα ο Σερίφ αφέθηκε ελεύθερος «λόγω ελλείψεως επαρκών αποδείξεων».

Ανάμεσα στα μέλη του πυρήνα που σχεδίαζε την απόδραση, όπως γράφει η «Μοντ», βρισκόταν κι ένα πρόσωπο-κλειδί (για να κατανοήσει πιθανώς κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάνουν οι διασυνδέσεις των αδελφών Κουασί): ο Σαλίμ Μπενγαλέμ, που θεωρείται σήμερα από τους βασικούς εκτελεστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ενώ ανάμεσα στα μέλη του «ιρακινού δικτύου του 19ου Διαμερίσματος» ήταν ο Μπουμπακέρ αλ Χακίμ, που με βίντεό του ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας τo 2013 δύο ηγετών της αντιπολίτευσης στην Τυνησία ως μέλος της Ansar Al-Sharia, μιας ριζοσπαστικής σαλαφιστικής οργάνωσης που αργότερα συνασπίστηκε με το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου ερευνητή Ζαν Πιερ Φιλιού στο AFP, ο Μπουμπακέρ αλ Χακίμ «αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στα αδέλφια Κουασί και το Ισλαμικό Κράτος».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Καζνέβ δήλωσε στο CNN πως ο Σερίφ είχε πάει το 2006 στην Υεμένη. Σε συνέντευξη Τύπου, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε πως τα αδέλφια είχαν επιστρέψει το καλοκαίρι από τη Συρία. Σύμφωνα με μάρτυρες της αιματηρής επίθεσης, οι τρομοκράτες είπαν ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα, ενώ άλλη μαρτυρία λέει πως δήλωσαν μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, δηλαδή της AQAP, της οποίας ο αρχηγός είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα. Αυτή η επίθεση ταιριάζει στις τακτικές της Αλ Κάιντα, και ιδίως της AQAP, που έχει επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρό της σκιτσογράφους. Το 2011, ο φερόμενος ως εμπνευστής του αγγλόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού της, Inspire, κάλεσε τους «πιστούς» να σκοτώσουν όσους σκιτσογράφους προσβάλλουν τον Προφήτη. Μάλιστα πέρσι τον Μάρτιο το Inspire είχε απειλήσει το «Charlie Hebdo» και τον εκδότη του Στεφάν Σαρμπονιέ.

Τώρα οι αρχές αναζητούν τις διασυνδέσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε όλους αυτούς τους τρομοκράτες (τους Κουασί, Μπενγαλέμ, Αλ Χακίμ και άλλους) και τις εξτρεμιστικές ομάδες στις οποίες μετέχουν: την Αλ Κάιντα, την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) ή κάποια άλλη παραφυάδα με τον ίδια φανατική ιδεολογία, αφού το Ισλαμικό Κράτος πανηγύρισε μεν για την τρομοκρατική επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι «γνωστοί άγνωστοι» τρομοκράτες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας