Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε το ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην πόλη Ρεμς, στις Αρδένες, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Παρ' ότι οι πληροφορίες ήταν αντικρουόμενες, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι αστυνομικές αρχές «έχουν ταυτοποιήσει και εντοπίσει» τους τρεις ισλαμιστές υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση κατά του «Charlie Hebdo».
Πρόκειται, όπως γράφουν, για δύο Γάλλους αλγερινής καταγωγής, τους αδελφούς Σαΐντ Κ. και Σερίφ Κ., 34 και 32 ετών, που επέστρεψαν από τα πολεμικά μέτωπα της Συρίας το καλοκαίρι. Ο ένας εξ αυτών είχε δικαστεί το 2008 μετά την εξάρθρωση του αποκαλούμενου «ιρακινού πυρήνα του 19ου διαμερίσματος» του Παρισιού, που στο διάστημα 2003-2005 φέρεται να στρατολόγησε κάπου δέκα Γάλλους για να πολεμήσουν στο Ιράκ. Ο τρίτος ύποπτος είναι ο Χαμίντ Μ., 18 ετών. Και οι τρεις είναι από τη Ζενεβιλιέ, ένα προάστιο του Παρισιού. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας είχαν σημάνει συναγερμό για την απειλή που αποτελεί για τη γηραιά ήπειρο η ριζοσπαστικοποίηση νέων Ευρωπαίων που στρατολογούνται από τους εξτρεμιστές, πηγαίνουν να πολεμήσουν στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ και έπειτα επιστρέφουν στην Ευρώπη, με εξαιρετική στρατιωτική κατάρτιση και έτοιμοι να υπηρετήσουν το χαλιφάτο και στα ευρωπαϊκά εδάφη.
Δίκτυα εξτρεμιστών
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου γενικού εισαγγελέα Φρανσουά Μολάν, τον περασμένο Νοέμβριο, 1.132 Γάλλοι μετείχαν σε δίκτυα εξτρεμιστών ισλαμιστών. Εξ αυτών 376 βρίσκονταν τότε σε Συρία και Ιράκ, εκ των οποίων τουλάχιστον 88 γυναίκες και 10 ανήλικοι, και οι 36 είχαν χάσει τη ζωή τους στα μέτωπα των δύο χωρών. Αλλοι 184 επιδίωκαν, αλλά δεν είχαν καταφέρει ακόμη, να φτάσουν στη Συρία. Το 2014 αυξήθηκε κατά 80% ο αριθμός των Γάλλων που έφυγαν για τις δύο εμπόλεμες χώρες. Ηδη, 199 έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και από αυτούς 118 έχουν επιστρέψει στη Γαλλία. Τα στοιχεία για τα δίκτυα των εξτρεμιστών δείχνουν πως αποτελούνται κατά τα δύο τρίτα από Γάλλους υπηκόους, νέους, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, ενώ 20% είναι πολίτες που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Οπως ο Μαξίμ Ουσάρντ, που φέρεται να έχει συμμετάσχει σε εκτελέσεις ομήρων του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ στα 17 του χρόνια.
Σήμερα στη Γαλλία υπάρχουν ανοιχτές 93 δικαστικές υποθέσεις για ισλαμικά εξτρεμιστικά δίκτυα, στα πλαίσια των οποίων έχουν διερευνηθεί 109 άτομα, εκ των οποίων 76 είναι στη φυλακή και 33 υπό δικαστική επιτήρηση. Στην ειδική γραμμή βοήθειας, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο ώστε συγγενείς και γνωστοί ριζοσπαστικοποιημένων νέων να καταγγέλλουν την πιθανή στρατολόγησή τους από εξτρεμιστικά δίκτυα και σε συντονισμό με τις αρχές να τους απομακρύνουν από αυτούς τους πυρήνες και να αποτρέπουν τη φυγή τους από τη χώρα, υπήρξαν 625 καταγγελίες.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι αυτοί οι μαχητές που επιστρέφουν στην Ευρώπη, έμπειροι στη χρήση όπλων και στην κατασκευή εκρηκτικών, θα μπορούσαν να αποδειχτούν πραγματικές «ωρολογιακές βόμβες». Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της απειλής υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2013. Εκτοτε ο αριθμός των Ευρωπαίων που φεύγουν να πολεμήσουν σε Συρία και Ιράκ έχει σχεδόν διπλασιαστεί και εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 3.000.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας