Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
«Χτίστε τοίχο γύρω από τον Τραμπ και πληρώνω» γράφει ο Μεξικανός στην πικέτα του, αλλά οι καουμπόηδες στην Αριζόνα τον στηρίζουν με πάθος | AP PHOTO/ ROSS D. FRANKLIN, AP PHOTO/ REBECCA BLACKWELL

Αλλος χτίζει κι άλλος πληρώνει

«Θα χτίσουμε το τείχος. Θα είναι αδιαπέραστο και θαυμάσιο. Και θα το πληρώσει το Μεξικό». Τέσσερις μόλις ώρες μετά την υποτιθέμενη «συμφιλιωτική» επίσκεψη-αστραπή του Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό και κάτω από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα ενός αλαλάζοντος πλήθους στην Αριζόνα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ έβγαλε έναν από τους πιο σκληρούς και ξενοφοβικούς λόγους της εκστρατείας του, συνοδεία του σερίφη Τζο Αρπάιο, από τους πλέον γνωστούς σημαιοφόρους κατά της μετανάστευσης.

«Από την αρχή της συζήτησής μας με τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισα πως το Μεξικό δεν θα πληρώσει το τείχος», έσπευσε να διαψεύσει μέσω twitter ο Μεξικανός πρόεδρος Πένια Νιέτο, ο οποίος δέχθηκε δριμύτατες κριτικές για την απόφασή του να προσκαλέσει σε επίσημη επίσκεψη τον Αμερικανό πολιτικό που περισσότερο έχει προσβάλει συλλήβδην τους Μεξικανούς.

Ο Πένια Νιέτο σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξήγησε πως έστειλε ταυτόχρονα πρόσκληση και στους δύο υποψηφίους για την αμερικανική προεδρία, αλλά ο Τραμπ απάντησε αμέσως. Δικαιολόγησε την απόφασή του χαρακτηρίζοντας την πρόσκληση στους δύο υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο προσπάθεια πρώτης προσέγγισης και τονίζοντας πως οι ακραίες θέσεις του Τραμπ αποτελούν απειλή για το Μεξικό κατέληξε: «Πήρα αυτή την απόφαση γιατί μπροστά σε όλα αυτά δεν μπορώ να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια».

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισης, σημειώνει ο μεξικανικός Τύπος. Ο Πένια Νιέτο επέμεινε πως μετέφερε στον Τραμπ την αγανάκτηση που νιώθουν οι Μεξικανοί για τις θέσεις και τα ταπεινωτικά σχόλια που έχει κάνει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Και λοιπόν; Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος στην ομιλία του στην Αριζόνα επέστρεψε στη ρητορική των «εγκληματιών παρανόμων» για να αναφερθεί στους παράτυπους μετανάστες, υποσχέθηκε, ανάμεσα στα πολλά άλλα, πως όποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα ή όποιου λήγει η άδεια παραμονής θα φυλακίζεται άμεσα και θα απελαύνεται στη χώρα καταγωγής του όποια κι αν είναι αυτή, όλα τα σώματα ασφαλείας της χώρας θα στρατευτούν για την εφαρμογή της μεταναστευτικής του πολιτικής, όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ θα υποβάλλονται σε «ιδεολογικό τεστ ώστε να εξασφαλίσουμε πως όσοι μπαίνουν στη χώρα μας μοιράζονται τις αξίες μας και αγαπούν τους ανθρώπους μας».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε αυτό ακριβώς που ήθελε από την αιφνίδια επίσκεψή του στο Μεξικό», έγραψε ο Ντέιβιντ Μπρουκς στη μεξικανική La Jornada. «Να εμφανιστεί δηλαδή ως ένας ικανός πολιτικός άντρας, που τολμά όντας πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ξένο ηγέτη να λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως επιθυμεί μια σχέση συνεργασίας αλλά με ένα τείχος στη μέση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αλλος χτίζει κι άλλος πληρώνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας