«Αγαπώ τους μουσουλμάνους» είχε διακηρύξει τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα μετά τις ρατσιστικές προεκλογικές εξαγγελίες του για ανύψωση τείχους ασφαλείας στα σύνορα με το Μεξικό και μαζική απέλαση των 11 εκατομμυρίων Λατίνων μεταναστών, που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ.
Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη βρισκόταν στο φόρτε της κι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε σπεύσει να την εκμεταλλευτεί για προφανείς λόγους ψηφοθηρίας. Ομως το πηγάδι της δημαγωγίας και της μισαλλοδοξίας δεν έχει πάτο για τον μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ.
Αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, ζήτησε τη δημιουργία βάσης δεδομένων για το φακέλωμα όλων των Αμερικανών μουσουλμάνων, καθώς και την ενισχυμένη παρακολούθηση των τζαμιών στις Ηνωμένες Πολιτείες ως δυνητικά κέντρα ριζοσπαστικοποίησης μουσουλμάνων.
Και τη Δευτέρα ξεπέρασε τον εαυτό του και το... αμερικανικό Σύνταγμα με μια «ριζοσπαστική» πρόταση, που -μεταξύ πλείστων άλλων- αντιβαίνει κατάφωρα τις συνταγματικά κατοχυρωμένες θρησκευτικές ελευθερίες: την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ όλων των μουσουλμάνων, έως ότου η κυβέρνηση «μπορέσει να ξεδιαλύνει τι στο διάολο συμβαίνει» μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας την περασμένη εβδομάδα και για ποιους λόγους οι απανταχού μουσουλμάνοι τρέφουν τέτοιο «μίσος» εναντίον των Αμερικανών πολιτών.
Αυτή τη φορά φαίνεται πως αφορμή δεν στάθηκε αυτό καθαυτό το τρομο-μακελειό αλλά μια ασυνήθιστα δυσμενής δημοσκόπηση, η οποία έφερνε τον Τραμπ δεύτερο μεταξύ των συνυποψηφίων του και μάλιστα στην κρίσιμη πολιτεία της Αϊόβα, όπου ξεκινούν τον Φεβρουάριο οι προκριματικές εκλογές για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα.
Και ω του θαύματος! Αμέσως μετά την ισλαμοφοβική του πρόταση, τα ποσοστά του εκτοξεύτηκαν δίνοντάς του και πάλι την πρωτιά.
Αμετανόητος, μιλώντας χθες σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αγνόησε επιδεικτικά τις συγκρίσεις με τον Αδόλφο Χίτλερ και υπερασπίστηκε τις ακραίες θέσεις του, αντλώντας το δικό του παράδειγμα από την Ιστορία.
«Αυτό που κάνω δεν διαφέρει από [όσα έκανε] ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ» δήλωσε χωρίς περιστροφές, αναφερόμενος στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ το 1941, να διατάξει τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης περισσοτέρων των 110.000 Αμερικανών ιαπωνικής, γερμανικής και ιταλικής καταγωγής.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» από την απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους, έστω και προσωρινά, αφού οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καιρό πολέμου εξαιτίας «ανθρώπων που θέλουν να ανατινάξουν τα κτίριά μας, τις πόλεις μας» τόνισε ο Τραμπ, στηλιτεύοντας ξανά την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στις ΗΠΑ, μουσουλμανικές, χριστιανικές κι εβραϊκές οργανώσεις καταδίκασαν την -πρωτάκουστη για εν δυνάμει προεδρικό υποψήφιο- πρόταση, ενώ ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τους συνυποψηφίους του δισεκατομμυριούχου να τον αποκηρύξουν, κάνοντας λόγο για «προσβλητική και τοξική» ρητορική που βλάπτει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Το FBI, παράλληλα, προσπαθεί να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ για την τρομοκρατική επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο, ανακοινώνοντας πως οι νεκροί δράστες, πακιστανικής καταγωγής, ο Σαϊέντ Ριζουάν Φαρούκ και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί ως ακραίοι ισλαμιστές πολύ καιρό πριν από το μακελειό.
Ο νεαρός έκανε μάλιστα εξάσκηση σκοποβολής κοντά στο σημείο του χτυπήματος λίγες μέρες νωρίτερα - στο πρόσφατο παρελθόν μαζί και με τη γυναίκα του, η οποία είχε θητεύσει παλιότερα σε γυναικεία μαντράσα (ισλαμική σχολή) στο Πακιστάν.
Δεν φαίνεται προς το παρόν να είχαν άμεση σχέση με κάποια τρομοκρατική οργάνωση, αν και εικάζεται πως άντλησαν έμπνευση από την εξτρεμιστική προπαγάνδα του «Ισλαμικού κράτους».
Το FBI εστιάζει τώρα σε πρόσφατο δάνειο του ζευγαριού, ύψους 28.000 δολαρίων, με το οποίο ενδέχεται να αγόρασαν τον βαρύ οπλισμό για την επίθεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας