Ο Τζεμάλ Καφαντάρ έγραψε τον επίλογο στο βιβλίο «Η γνωστή-άγνωστη επανάσταση. 1821. Μια παράδοση ανταρσίας. Τέλος ή Αρχή», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Απολύθηκε πρόσφατα από την θέση του ως διευθυντή του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (CMES).
Η δίωξη έρχεται μετά την επανειλημμένη δημόσια κριτική την οποία έχει δεχθεί το CMES από συνεργάτες του Χάρβαρντ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως ορισμένα από τα προγράμματα του κέντρου ήταν αντισημιτικά, και πως απέτυχαν να εκπροσωπήσουν τις ισραηλινές προοπτικές*.
Σε υπεράσπιση του Τζεμάλ Καφαντάρ, ο Ιρβίν Τζεμίλ Σικ, εβραίος πανεπιστημιακός τσεχικής καταγωγής, υπογραμμίζει:
«Ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεωρείται γενικά από τους Τούρκους μελετητές ως μια “τουρκική” αυτοκρατορία, ο Τζεμάλ πάντα υποστήριζε ότι αυτό που την έκανε "αυτοκρατορία" ήταν ακριβώς ο πολυεθνικός, πολυθρησκευτικός της χαρακτήρας. Πράγματι, ήταν ο Τζεμάλ που με σύστησε για πρώτη φορά στα έργα ισραηλινών ιστορικών του οθωμανικού εβραϊσμού, όπως ο Αμόν Κοέν και ο Αριές Σμουέλεβιτς.
Αν ο Τζεμάλ ανησυχεί για την επιθετικότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη, το ίδιο και εγώ, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εβραίων και μάλιστα πολλών Ισραηλινών Εβραίων. Η ιδέα ότι η ανησυχία για την ιστορία και τα σημερινά δεινά της Παλαιστίνης κάνει κάποιον αντισημίτη, είναι αποκρουστική. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υποδηλώνει ότι οι Εβραίοι είναι ενωμένοι στην υποστήριξή τους στις πολιτικές του Ισραήλ, και παίζει έτσι με το στερεότυπο των Εβραίων ως φυλετικώς ομοιογενών.
Προσωπικά, υποστηρίζω ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία σύμφωνα με το εγχειρίδιο στη Γάζα. Και ως γιος ενός Τσέχου Εβραίου που έχασε σχεδόν ολόκληρη την οικογένειά του στο Ολοκαύτωμα, θα προκαλούσα οποιονδήποτε -οποιονδήποτε- να τολμήσει να με χαρακτηρίσει αντισημίτη».
*
- https://mesana.org/advocacy/committee-on-academic-freedom/2025/03/31/letter-to-harvard-university-protesting-the-dismissals-of-the-director-and-associate-director-of-the-center-for-middle-eastern-studies
- https://www.ottomanturkishstudiesassociation.org/otsa-statement-on-academic-freedom/
- https://drive.google.com/file/d/1V5eM6Z9JBRw3_r5uSNdmt9dJFuNtd6so/view
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας