Συνεχίζει το χαβά του ο Τραμπ, καθώς μια ομάδα του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ διεμήνυσε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (από το 2% που είναι σήμερα).
Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά τις απειλές Τραμπ προς τους Ευρωπαίους να στραφούν στο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι και αυτοί με δασμούς της τάξης των 25%.
Σημειώνεται ότι μόλις 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας πετυχαίνουν τις δαπάνες του 2% (μεταξύ και αυτών και η χώρα μας, η οποία μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερο ζήλο σε αυτό το κομμάτι των δαπανών γιατί παρέχει το 3% του ΑΕΠ).
Οι στενότεροι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ μοιράστηκαν τις προθέσεις του σε συζητήσεις που είχαν με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη συνέχεια της παροχής στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, μεταδίδουν οι Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωνε ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία για να αναγκάσει το Κίεβο σε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες και θα αφήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ανυπεράσπιστους αν δεν ξοδέψουν αρκετά για την άμυνα.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα μεταδίδουν οι Financial Times, θα πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών από την πλευρά του Τραμπ, γεγονός που ενισχύει την αναξιοπιστία στο πρόσωπό του.
Μια από τις πηγές των Financial Times ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι κατανόησαν ότι ο Τραμπ θα συμβιβαζόταν με το 3,5% και ότι σχεδιάζει να συνδέσει ρητά τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και την προσφορά ευνοϊκότερων εμπορικών όρων με τις ΗΠΑ.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την αύξηση του στόχου στο 3% στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλά πολλά κράτη μέλη ανησυχούν για τις δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν να ληφθούν για να ανεβάσουν το ποσοστό αυτό.
Ενώ ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θέλει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, ο εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύει ότι η παροχή όπλων στο Κίεβο μετά από μια εκεχειρία θα εξασφάλιζε ένα αποτέλεσμα «ειρήνης μέσω ενίσχυσης», πρόσθεσαν οι πηγές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας