Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και να συζητηθούν τρόπου για την αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, 75 χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Σύμφωνα με το Politico, το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι θα εγκρίνει μια διατύπωση για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, στην οποία θα τη χαρακτηρίζει «μη αναστρέψιμη», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν θα δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Επιπλέον, η σύνοδος είναι κρίσιμη και για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου δέχεται πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα, καθώς αμφισβητείται ανοιχτά η ικανότητά του να κυβερνήσει για μια ακόμη πενταετία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πείσει και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι μπορεί να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη Συμμαχία.
Μιλώντας στο δίκτυο MSNBC, ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι «οι σύμμαχοί μας αναμένουν από τις ΗΠΑ να έχουν ηγετικό ρόλο» και «ποιος θα μπορούσε να με αντικαταστήσει; Στη θητεία μου έκανα πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ».
Τι ζητάει το Κίεβο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, έχοντας ήδη στείλει το μήνυμα ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να βοηθήσουν κι άλλο το Κίεβο, ειδικά μετά την πολύνεκρη ρωσική πυραυλική επίθεση της Δευτέρας.
Το Κίεβο ζητά περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανάμεσά τους συστοιχίες Patriot, πυραύλους εδάφους- αέρος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί έναντι των βαλλιστικών πυραύλων. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε τον Απρίλιο επτά συστοιχίες πυραύλων για την προστασία των πόλεων και των υποδομών, αλλά μόνο η Γερμανία και η Ρουμανία έχουν προς το παρόν απαντήσει σε αυτό το αίτημα, δεσμευόμενες να προσφέρουν η κάθε μία ένα σύστημα Patriot. Επίσης, η Ολλανδία προσπαθεί από την πλευρά της να συγκεντρώσει διάφορα εξαρτήματα για να φτιάξει μια ολόκληρη συστοιχία προς όφελος της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφέρουν ακόμη μία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας στον Ουκρανό πρόεδρο, υποσχέθηκε ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ανακοινωθούν «νέα μέτρα για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας προκειμένου να τη βοηθήσουμε να προστατεύσει τις πόλεις και τους αμάχους της από τα ρωσικά πλήγματα».
Τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ
Ήδη από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, το 2023, οι ηγέτες των χωρών μελών έχουν συμφωνήσει να προωθήσουν σημαντικά αμυντικά σχέδια, τα πρώτα μετά από τρεις δεκαετίες. Το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί επίσης στη σύνοδο της Ουάσιγκτον, καθώς οι στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Reuters, εργάζονται ώστε να μετατρέψουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συγκεκριμένες στρατιωτικές απαιτήσεις.
Το ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί από 35 έως 50 επιπλέον ταξιαρχίες για να υλοποιήσει πλήρως τα νέα του αμυντικά σχέδια έναντι της Ρωσίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώνυμη στρατιωτική πηγή, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, καθώς είναι απόρρητες.
Άλλα ζητήματα που απασχολούν κατά προτεραιότητα το ΝΑΤΟ είναι «η αεροπορική και πυραυλική άμυνα, τα όπλα μεγάλης εμβέλειας, η επιμελητεία καθώς και οι μεγάλοι σχηματισμοί ελιγμών στην ξηρά», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Συνάντηση (;) Μητσοτάκη-Ερντογάν
Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία μετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να υπάρξει αύριο Τετάρτη άτυπη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας