Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τζο Μπάιντεν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

ΗΠΑ: «εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς για τον Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ -που έχει από σήμερα ρόλο οικοδεσπότη στην τριήμερη κρίσιμη σύνοδο κορυφή του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον- δηλώνει ότι «δεν πάει πουθενά», όμως μεγάλο μέρος του κόμματος έχει αντίθετη άποψη.

«Δεν πάω πουθενά», διακήρυξε χθες σε μια σύντομη, όσο και σπάνια τηλεφωνική παρέμβαση σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση -εν προκειμένω του δικτύου MSNBC- ο Αμερικανός νυν και επίδοξος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ηταν μια συλλήβδην αμήχανη στιγμή, παραμονές της έναρξης της τριήμερης κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, με τη Δύση σε πολιτική αναταραχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τον 81χρονο πρόεδρο-«οικοδεσπότη» υπό αμφισβήτηση -ως προς τις γνωστικές του ικανότητες και την πραγματική κατάσταση της υγείας του- ακόμη και μέσα στο ίδιο το κόμμα του.

Τέσσερα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένωσαν χθες τις φωνές τους στις εσωκομματικές εκκλήσεις προς τον Μπάιντεν να αποσυρθεί άμεσα από την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Axios, «ένας ταχέως αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών» -«από τους Ομπάμα μέχρι τους ηγέτες του Κογκρέσου», επισημαίνει- «παρακαλούν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την ψηφοφορία μέχρι αυτή την Παρασκευή». Καθοριστική για τις εξελίξεις θεωρείται η συνέντευξη Τύπου, που αναμένεται να δώσει την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, με το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Εχοντας πάντως ήδη διαμηνύσει ότι θα αποχωρούσε από την προεκλογική κούρσα μόνον «εάν μου το έλεγε ο παντοδύναμος Θεός» -όπως είπε χαρακτηριστικά το Σάββατο σε συνέντευξη στο ABC και στον Τζορτζ Στεφανόπουλος, πάλαι ποτέ προεδρικό σύμβουλο του Δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον- έστειλε χθες προς επίρρωση και δισέλιδη επιστολή στα κομματικά στελέχη στο Κογκρέσο.

«Το ερώτημα πώς θα προχωρήσουμε μπροστά έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. Και ήρθε η ώρα να τελειώσει», αναφέρει ο Μπάιντεν. «Εχουμε 42 ημέρες μέχρι το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών και 119 ημέρες μέχρι τις εκλογές», προσθέτει. «Οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας ή έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το έργο που έχουμε μπροστά μας βοηθάει μόνο τον Τραμπ και μας βλάπτει. Ηρθε η ώρα να ενωθούμε, να προχωρήσουμε μπροστά ως ενιαίο κόμμα και να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Σε μια από τις σπάνιες πια θετικές για τον πρόεδρο ειδήσεις, δημοσκόπηση των Bloomberg News/Morning Consult τον φέρνει τώρα να προηγείται του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του στις κρίσιμες πολιτείες Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν. Ισοβαθμούν σε άλλες τέσσερις και εξίσου κομβικές για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτείες (Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα). Αλλά ο Μπάιντεν συνεχίζει να είναι πίσω στην Πενσιλβάνια, που πρέπει να κερδίσει.

Η ελίτ του κόμματος, καθώς και μεγάλοι δωρητές του -που πλέον απειλούν να αποσύρουν τη στήριξή τους- δεν δείχνουν πάντως να πείθονται από το επιχείρημα Μπάιντεν ότι είναι «ο ικανότερος» για να κερδίσει τον Τραμπ.

«Για κάθε 10 άτομα που πιστεύουν ότι πρέπει να φύγει, αντιστοιχεί ένας που πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει» στην κούρσα, ανέφερε ανωνύμως στην Washington Post σύμβουλος μεγάλων δωρητών των Δημοκρατικών. Πολλοί «που εγγυώνται δημόσια για τον Μπάιντεν, κατόπιν εντολής του Λευκού Οίκου και του προεκλογικού του επιτελείου», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «λένε κατ’ ιδίαν ότι δεν υπάρχει δρόμος».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΗΠΑ: «εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς για τον Μπάιντεν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας