Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Χαβάη - πυρκαγιές
AP Photo/Rick Bowmer, File

Λιγότερα από τα αρχικώς εκτιμώμενα τα θύματα στις πυρκαγιές της Χαβάης

Ακόμη προσωρινός ο απολογισμός των θυμάτων στις πυρκαγιές που σάρωσαν τον Αύγουστο το νησί Μάουι, αναθεωρήθηκε ωστόσο προς τα κάτω, στους 97 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων έχει επίσης πλέον μειωθεί στους 31, δήλωσε ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Χαβάης, Τζος Γκριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γκριν έκανε λόγο για 115 νεκρούς και 66 αγνοούμενους.

«Ο απολογισμός των νεκρών μειώθηκε επειδή έχουμε μαζί μας ανθρωπολόγους του υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι είναι σε θέση να κάνουν πιο προχωρημένες αναλύσεις γενετικού υλικού. Μπόρεσαν να εξασφαλίσουν πως δε θα μπερδέψουμε με τραγικό τρόπο [σ.σ. τα λείψανα] των ανθρώπων που χάσαμε», ανέφερε ο κυβερνήτης.

Στις 8 του περασμένου μήνα, πυρκαγιά εξαπλώθηκε αστραπιαία από τους πρόποδες ηφαιστείου στην τουριστική πόλη Λαχάινα, καταστρέφοντας ολοσχερώς ή προκαλώντας ζημιές σε περίπου 2.200 κτίρια.

Σε βίντεο που ανάρτησε ο κ. Γκριν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε «δόξα τω θεώ, πέθαναν λιγότεροι άνθρωποι».

Ο Δημοκρατικός, που ήταν γιατρός –εντατικολόγος– προτού κατέβει στην πολιτική, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες που να εξηγούν πώς μειώθηκε ο απολογισμός.

AP Photo/Jae C. Hong, File

Μέχρι τώρα, μόλις 74 άνθρωποι έχουν αναγνωριστεί από τα 97 πτώματα.

Αφού η πυρκαγιά σχεδόν έσβησε από τον χάρτη τη Λαχάινα, η αναζήτηση πτωμάτων αποδείχθηκε εξαιρετικά επίπονη. Οι φλόγες μετέτρεψαν χιλιάδες ακίνητα σε σωρούς από αποκαΐδια και συχνά τα ανθρώπινα λείψανα είναι αδύνατο να αναγνωριστούν οπτικά. Οι αρχές κάλεσαν επανειλημμένα τους συγγενείς αγνοούμενων να δώσουν δείγματα DNA, με την ελπίδα πως έτσι θα μπορέσουν να ταυτοποιήσουν τους νεκρούς.

Το πραγματικό εύρος της τραγωδίας μένει να αποκαλυφθεί.

Η διαχείριση της καταστροφής από τις αρχές –για την οποία διενεργείται έρευνα–, επικρίθηκε έντονα, ειδικά το γεγονός πως δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες συναγερμού που προειδοποιούν σε περιπτώσεις τσουνάμι, ηφαιστειακών εκρήξεων ή πυρκαγιών. Όταν βρέθηκαν ζωσμένοι από τις φλόγες απροειδοποίητα, δεκάδες κάτοικοι στη Λαχάινα έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Εξάλλου, δεκάδες από τους πυροσβεστικούς κρουνούς, που θα μπορούσαν να είχαν σώσει ζωές, δεν είχαν νερό ή πίεση.

Η εταιρεία Hawaiian Electric, ο βασικός προμηθευτής ηλεκτρικού ρεύματος στο Μάουι, είναι αντιμέτωπη με μηνύσεις για αμέλεια, καθώς δε διέκοψε την ηλεκτροδότηση όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές, κάτι που επιδείνωσε τα πράγματα, παρά τις προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Προτού οι φλόγες καταβροχθίσουν την άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, είχε κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός στο αρχιπέλαγος, εξαιτίας του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ιδίως λόγω των ισχυρών ανέμων του τυφώνα Ντόρα, ο οποίος βρισκόταν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στα ανοικτά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Λιγότερα από τα αρχικώς εκτιμώμενα τα θύματα στις πυρκαγιές της Χαβάης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας