Ελάχιστες ώρες οξυγόνου έχουν μείνει για τους επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος «Τιτάν», που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ καταδύθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού. Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις ελπίδες να έχουν αναζωπυρωθεί μετά τους υποθαλάσσιους ήχους που ακούστηκαν την Τετάρτη, ωστόσο χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί αν προέρχονταν από τον «Τιτάνα».
Το λιμενικό των ΗΠΑ επεσήμανε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα έρευνας κατευθύνονται προς το σημείο όπου ακούστηκαν οι ήχοι, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει εντοπιστεί το βαθυσκάφος. Εξάλλου αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ήχοι αυτοί ενδεχομένως να μην προέρχονται από τον «Τιτάνα». «Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εξαφανίστηκε», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού λιμενικού Τζέιμι Φρέντερικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βοστόνη.
«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε. Όμως τόνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω τι είναι αυτοί οι ήχοι», εξηγώντας ότι η ανάλυσή τους δεν απέφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Στις έρευνες, συμμετέχει το υπερσύγχρονο πλοίο «Atalante», που έστειλε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών και φέρει ένα επανδρωμένο υποβρύχιο και ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, ενώ στη μεγάλη επιχείρηση συμμετέχουν ΗΠΑ, Καναδάς και Γαλλία, με υπερσύγχρονα σκάφη και εναέρια μέσα.
Το πεδίο των ερευνών καλύπτει σε μέγεθος έκταση διπλάσια της πολιτείας Κονέκτικατ, δηλαδή 22.000 τ. χλμ. και φτάνει σε βάθος άνω των 4 χλμ, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μ.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος είναι ελάχιστες, καθώς υπολογίζεται ότι θα έχουν οξυγόνο έως τη μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, ενώ η έρευνα διεξάγεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που θυμίζουν διάστημα: απόλυτο σκοτάδι, όπου ακόμη και με ειδικά φώτα μπορεί κανείς να δει τι γίνεται μόνο στα έξι μέτρα.
Δύσκολο να ανασυρθεί στην επιφάνεια
Ακόμη κι αν εντοπιστεί ο «Τιτάνας», η ανάσυρσή του στην επιφάνεια θα είναι ένα δύσκολο έργο, ενώ αν έχει ήδη καταφέρει να επιστρέψει στην επιφάνεια, ο εντοπισμός του στην τεράστια θάλασσα θα είναι δύσκολος. Επίσης, είναι κλειδωμένο από έξω, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβαίνοντες δεν μπορούν να βγουν από το βαθυσκάφος χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Αν βρίσκεται στον βυθό, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανασυρθεί στην επιφάνεια λόγω της μεγάλης πίεσης και του πλήρους σκοταδιού που επικρατεί σε εκείνα τα βάθη. Να σημειωθεί ότι ερωτήματα για την ασφάλεια του βαθυσκάφους δημιουργήθηκαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου ειδικών της βιομηχανίας, ενώ αργότερα το ίδιο έτος ο πρώην επικεφαλής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, ο Ντέιβιντ Λόχριτζ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας, αφού εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του Titan και απολύθηκε.
Σύμφωνα με αυτόν, το φινιστρίνι στο εμπρός μέρος του βαθυσκάφους έχει κατασκευαστεί για να αντέχει την πίεση σε 1.300 μέτρα βάθους και όχι στα 4.000 μέτρα.
Το αμφισβητούμενο πρόγραμμα
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για το πρόγραμμα της εταιρείας OceanGate, που οργάνωνε έναντι αδράς αμοιβής τις αποστολές με βαθυσκάφος στο ναυάγιο του Τιτανικού. Όπως έχει γίνει γνωστό, υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου των υποβρύχιων σκαφών ανησυχούσαν τόσο πολύ για την «πειραματική», όπως την αποκαλούσαν, προσέγγιση της OceanGate, ώστε έγραψαν επιστολή το 2018 προειδοποιώντας για πιθανές «καταστροφές».
Την επιστολή αυτή, που εστάλη στον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate, Στόκτον Ρας, ο οποίος είναι ένας από τους επιβαίνοντες, «διάβασαν» οι New York Times. Την έστειλε η επιτροπή επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων της Marine Technology Society, εμπορικού ομίλου 60 ετών που έχει στόχο την προώθηση της ωκεάνιας τεχνολογίας και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με αυτήν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας