Ιστορική αποδείχτηκε η εκλογή του Ρεπουμπλικανού Κέβιν Μακάρθι στη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά για τους λάθος λόγους. Η κωμικοτραγική διαδικασία ανάδειξής του στο υψηλόβαθμο αξίωμα -ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του προέδρου των ΗΠΑ μετά τον αντιπρόεδρο της χώρας- εξελίχτηκε ντροπιαστικά ως η πιο παρατεταμένη εδώ και 164 χρόνια, από την εποχή του αμερικανικού Εμφυλίου!
Χρειάστηκαν 4 επεισοδιακές συνεδριάσεις του Σώματος σε 5 μέρες και 15 ψηφοφορίες για να μπορέσει να αποσπάσει, ξημερώματα Σαββάτου, το κρίσιμο «ναι» της ομάδας των 20 σκληροπυρηνικών τραμπικών βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που εμπόδιζαν αντιδραστικά την εκλογή του εκβιάζοντάς τον ωμά για σειρά κομβικών ζητημάτων, στα οποία και ενέδωσε για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο πόστο απουσία ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Απειλές
Η πρώτη από τις μείζονες παραχωρήσεις του αφορά την ίδια την μακροημέρευσή του ως προέδρου της Βουλής, αφού συμφώνησε να δίνεται πλέον η δυνατότητα σε έναν μόνο από τους 435 βουλευτές να καταθέτει, όποτε του καπνίσει, πρόταση μομφής σε βάρος του απειλώντας τον με καθαίρεση. Ο 57χρονος Καλιφορνέζος υποσχέθηκε επίσης στους τραμπικούς αντάρτες να τους δώσει πολύ μεγαλύτερη επιρροή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές-κλειδιά, καθώς και να μην παρεμβαίνει μελλοντικά στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψήφιων Ρεπουμπλικανών.
Συναίνεσε ακόμα να προωθήσει βαθιές περικοπές κρατικών δαπανών, ενώ, με βάση δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, «συμφώνησε να μειωθεί η βοήθεια στην Ουκρανία» μέσω της ψήφισης νόμων «που θα βάζουν ανώτατο όριο σε όλες τις έκτακτες αμυντικές δαπάνες στα επίπεδα του οικονομικού έτους 2022, δηλαδή περίπου στο 1,47 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τέσσερα έκτακτα συμπληρωματικά πακέτα από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 100 δισ. δολάρια. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου για οποιαδήποτε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια τη φετινή χρονιά» εξηγούσε η εφημερίδα.
«Αν σε έναν από τους αντάρτες βουλευτές -που έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε επιπλέον πακέτα βοήθειας [στην Ουκρανία]- δοθεί ηγετικός ρόλος στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τεράστια εμπόδια στην ψήφιση νομοθεσίας για πρόσθετη βοήθεια. Ωστόσο το πιο πρόσφατο πακέτο που συμφωνήθηκε από το Κογκρέσο δεν θα επηρεαστεί από τη νέα ηγεσία της Βουλής» κατέληγε το δημοσίευμα.
«Η αιμορραγία δισεκατομμυρίων δολαρίων των φορολογουμένων για την Ουκρανία, όταν η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση, είναι ο ορισμός τού “Τελευταία η Αμερική”» ξεσπάθωνε δηλωτικά τον περασμένο μήνα (παραφράζοντας το σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική») ο τραμπικός βουλευτής της Φλόριντα, Ματ Γκέιτς - ίσως ο πιο σκληροπυρηνικός από την ευφημιστικά αυτοαποκαλούμενη «Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελευθερίας» ή «Ταλιμπάν 20», όπως βάφτισαν οι αντίπαλοί τους τους Ρεπουμπλικανούς αντάρτες.
Στη 14η ψηφοφορία αργά τη νύχτα της Παρασκευής ο Γκέιτς ήταν ο μόνος πλέον από την ομάδα των 20 που στέρησε ξανά τη νίκη από τον Μακάρθι, ψηφίζοντας «παρών» και εξοργίζοντας τόσο πολύ τον επίσης Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του από την Αλαμπάμα, Μάικ Ρότζερς, που ο τελευταίος κινήθηκε απειλητικά εναντίον του, προτού τον συγκρατήσει τελικά άλλος βουλευτής κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα! Αγνοώντας τις εκκλήσεις ακόμα και του Τραμπ οι «Ταλιμπάν 20» θεωρούν τον Μακάρθι μαλθακό και όχι αρκούντως υπερσυντηρητικό για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ομηρος πια του πιο αντιδραστικού κομματιού της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών, ο Μακάρθι χαρακτηρίζεται σχεδόν χαιρέκακα από στελέχη των Δημοκρατικών ως ο πιο αδύναμος πρόεδρος Βουλής στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Οχι άδικα. Ηδη, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί όλες οι λεπτομέρειες των παραχωρήσεων που έκανε στους αντάρτες, μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί απειλούν να καταψηφίσουν σήμερα τον νέο κανονισμό της Βουλής εν μέσω έντονης καχυποψίας πως ο νεόκοπος πρόεδρος του Σώματος έχει εγγυηθεί στους αντάρτες πόστα σε καίριες κοινοβουλευτικές επιτροπές, δίνοντάς τους ακόμα περισσότερη εξουσία μέσω παρασκηνιακών συμφωνιών κάτω από το τραπέζι. Κοινώς, το κοινοβουλευτικό ματς μόλις άρχισε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας