Μετά την προχθεσινή -μη δεσμευτική- απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας της Μέσης Ανατολής, η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων που πολεμάει το Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ φέρεται να έστειλε χθες επιστολή στο ιρακινό υπουργείο Άμυνας γνωστοποιώντας ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για να διασφαλιστεί ότι η μετακίνησή τους θα γίνει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Όμως, λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, διέψευσε ότι η Ουάσινγκτον έχει τέτοια πρόθεση επιμένοντας ότι δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Όμως το ψήφισμα του κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε από τους 168 βουλευτές που ήταν παρόντες, σε σύνολο 329, δεν είναι δεσμευτικό και η ιρακινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει συνέχεια.
Ωστόσο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι, έκανε σήμερα λόγο για «λάθος». «Αυτή η επιστολή είναι ένα προσχέδιο, ήταν ένα λάθος, δεν ήταν υπογεγραμμένη, δεν έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα» υποστήριξε ο στρατηγός προσθέτοντας ότι επρόκειτο επίσης για κακή διατύπωση με την οποία υπονοείται η απόσυρση. «Δεν συμβαίνει αυτό» ξεκαθάρισε.
Οι ΗΠΑ διέθεταν μέχρι πρότινος 5.200 στρατιώτες στο Ιράκ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πολλές εκατοντάδες ακόμη αναπτύχθηκαν για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στην «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης.
Σημειώνεται ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα αποδυνάμωνε σημαντικά η προσπάθεια να μπει φρένο στην ανασυγκρότηση της Ισλαμικού κράτους και τότε θα σηματοδοτούσε μια στρατηγική νίκη για το Ιράν αλλά και ένα σοβαρό «πισωγύρισμα» για την κυβέρνηση Τραμπ.
Η αμερικανική επιστολή είχε υπογραφεί από τον επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, Ουίλιαμ Σίλι, και έγραφε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «θα επανατοποθετηθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να προετοιμάσουν τη μετακίνηση».
Αποσύρονται προσωρινά Γερμανοί, Σλοβάκοι και Ιταλοί
Παράλληλα, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, η υπό τις ΗΠΑ κοινή διοίκηση του πολέμου κατά του Ισλαμικού κράτους διέταξε το Βερολίνο να αποσύρει προσωρινά μέρος του στρατιωτικού προσωπικού του από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.
Περίπου 30 από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ, ενώ η απόφαση θα ισχύσει κυρίως για τα στρατεύματα που βρίσκονται στη Βαγδάτη και την Τάτζι, μια πόλη όπου βρίσκονται σχεδόν 30 Γερμανοί στρατιωτικοί.
Από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, περίπου 90 μένουν στην κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως οι δυνάμεις της μπορεί να επιστρέψουν στο Ιράκ, αν επαναληφθεί η εκπαιδευτική αποστολή τους.
Στο μεταξύ και η Σλοβακία ανακοίνωσε πως μετακίνησε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.
«Μπροστά στην τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ, η οποία έχει οδηγήσει στην αναστολή των δραστηριοτήτων της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η προσωρινή μετεγκατάσταση επτά Σλοβάκων στρατιωτών έξω από τη χώρα, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Πέτερ Πελεγκρίνι, προσθέτοντας ότι «περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν έπειτα από διαβούλευση με συμμάχους».
Επίσης, 50 Ιταλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη, κοντινή περιοχή, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Ειδικοί καραμπινιέροι είχαν αναλάβει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η απόφαση ελήφθη από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ.
Η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρίνα Σερένι, υπογράμμισε ότι «η Ρώμη θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο Ιράκ» και πως «η απόφαση να μετακινηθεί ένας μικρός αριθμός καραμπινιέρων οφείλεται στο ότι η βάση στην οποία βρίσκονταν, στην παρούσα φάση δεν θεωρείται ασφαλής».
Τέλος, σημείωσε πως «συνεχίζει να επικρατεί μεγάλη ένταση, οι αποστολές σε εξωτερικούς χώρους έχουν "παγώσει" και οι Ιταλοί στρατιώτες παραμένουν μέσα στις βάσεις που τους φιλοξενούν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας