Είναι ακτιβίστρια και στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος του Νεπάλ. Έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και το τέλος της μοναρχίας και, πλέον, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.
Ο λόγος για την Μπιντίγια Ντεβί Μπαντάρι, 54 ετών, η οποία εκλέχθηκε ως η δεύτερη πρόεδρος του Νεπάλ και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας σε μια προσπάθεια της χώρας για στροφή από την ανδροκρατούμενη κοινωνία των περασμέων δεκαετιών.
Η Μπεντάρι, η οποία έχει δώσει μάχες και έχει πετύχει το ένα τρίτο των πολιτικώνστο Νεπάλ να είναι γυναίκες, ήταν το νο 2 του κομμουνιστικού κόμματος του Νεπάλ και είχε εργαστεί στο παρελθόν ώστε να αλλάξει το σύνταγμα και να μπορεί ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της χώρας να είναι γυναίκα.
Το Νεπάλ καταβάλει προσπάθειες να κάνει στροφή προς την ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπου οι γυναίκες περιορίζονται στο να μένουν σπίτι ή στα χωράφια, σε μια κοινωνία όπου θα έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.
«Η εκλογή μου είναι το πρώτο βήμα ώστε να εξασφαλίσουμε συνταγματικά την ισότητα των δύο φύλων» δήλωσε η ίδια.
Η Μπαντάρι ασχολήθηκε με την πολιτική αό την εφηβεία, παντρέυτηκε έναν σύντροφό της από το Κομμουνιστικό κόμμα, και είναι μια από τις κορυφαίες φιγούρες της πολιτικής σκηνής από το 1993, όταν ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Έχει ηγηθεί διαδηλώσεων ενάντια στον πρώην βασιλιά Γκιανέντρα, το 2006, οι οποιες οδήγησαν στην κατάλυση της μοναρχίας και την επιστροφή στη δημοκρατία.
Πάντως η Μπανάρι έχει προκαλέσει και την οργή ακτιβιστών όταν υποστήριξε μια διάταξη στο νέο Σύνταγμα σύμφωνα με την οποία οι ανύπαντρες μητέρες και εκείνες που είναι παντρεμένες με ξένουν δεν μπορούν να δώσουν την υπηκοότητα του Νεπάλ στη παιδιά τους.
«Ίσως να μην είναι και η πιο μεγάλη φεμινίστρια τελικά» σημειώνει δηκτικά ένας δημοσιογράφος.
Σημειωτέον ότι το νεό Σύνταγμα στο Νεπάλ, το πρώτο που έχει συνταχθεί από εκλεγμένους αντιπροσώπους, έχει προκαλέσει έκρηξη βίας στη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας