Οι πρώτοι πρόσφυγες από το πολύπαθο Ναγκόρνο Καραμπάχ -κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι- έφτασαν χθες στην Αρμενία, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση-εξπρές του Μπακού, με την οποία ο αυτονομιστικός θύλακας πέρασε στον έλεγχο των Αζέρων.
Δώδεκα ασθενοφόρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού μετέφεραν παράλληλα 23 σοβαρά τραυματίες από τις εχθροπραξίες. Αν και διήρκεσαν μόλις ένα 24ωρο, έληξαν με απολογισμό πάνω από 200 νεκρούς, 400 τραυματίες και μια εύθραυστη εκεχειρία σε αυτή την έκρυθμη «γειτονιά» του νότιου Καυκάσου.
Υπό τον φόβο εθνοκάθαρσης από τους Αζέρους, το προσφυγικό «καραβάνι» από το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Γερεβάν, όπου εξοργισμένοι διαδηλωτές ζητούν την «κεφαλή επί πίνακι» του Αρμένιου πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τον για «προδοσία».
Υπάρχουν αναφορές ότι το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του θύλακα, έχει γεμίσει με εσωτερικά εκτοπισμένους, που διανυκτερεύουν υπό καθεστώς φόβου σε εκκλησίες, σχολεία, αποθήκες και στους δρόμους.
Η ηγεσία των αυτονομιστών Αρμενίων ανέφερε ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη -που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μετά την αιματηρή σύγκρουση του 2020 και μπήκε στο «στόχαστρο» των τελευταίων εχθροπραξιών- θα συνοδεύσει όσους θέλουν να φύγουν. Οι ενδείξεις πληθαίνουν, κατά τα λοιπά, ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να εγγυηθεί την ασφάλεια του αρμενικού άμαχου πληθυσμού που θα επιθυμούσε να παραμείνει.
Η διαδικασία αφοπλισμού των αρμενικών ομάδων αυτοάμυνας συνεχίζεται εν τω μεταξύ σε «θολό» τοπίο, ενόσω οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μπακού και των αυτονομιστών δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στο επίκεντρο είναι η «ενσωμάτωση» του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υπόσχεται στα διεθνή φόρα ότι θα αντιμετωπίσει τους αλλοεθνείς κατοίκους του θύλακα ως «ίσους πολίτες»…
Επειτα ωστόσο από σχεδόν 30 χρόνια ταραγμένης ιστορίας και δέκα μήνες αποκλεισμού από τις αζερικές δυνάμεις, ο φόβος περισσεύει για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως προς το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Μικρή παρηγοριά ήταν η άφιξη, το Σάββατο, των πρώτων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας με αλεύρι, αλάτι, μαγιά και λάδι.
Ομως «αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση», τόνισε σε χθεσινό, νέο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αρμένιος πρωθυπουργός, που προσπαθεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή εναντίον του διατρανώνοντας την ετοιμότητα της χώρας του να δεχθεί όλους τους ομοεθνείς από τον γειτονικό θύλακα. Σε σύνολο, ωστόσο, ξεπερνούν τις 120.000.
Ως εκ τούτου, το Γερεβάν ζητά τώρα την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ, προς διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εποπτεία της κατάστασης ασφάλειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Με νόημα, δε, ο φιλοδυτικός Πασινιάν χαρακτήρισε de facto «αναποτελεσματικές» τις υφιστάμενες συμμαχίες της χώρας του, «φωτογραφίζοντας» τους μακροχρόνιους δεσμούς της με τη Μόσχα.
Προάγγελος περαιτέρω εξελίξεων θεωρείται η συνάντησή του με τον Αζέρο πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, που ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου στη Γρανάδα της νότιας Ισπανίας, με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας