Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι η διαμεσολάβηση της Μόσχας θα βοηθήσει σε αυτό.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι επιχειρεί να επιβληθεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που, όπως είπε, δεν χρειάζεται.
«Το Γερεβάν και το Μπακού πράγματι διευθέτησαν την κατάσταση», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Ήρθε η ώρα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα που σίγουρα θα βοηθήσουν σε αυτό».
Η Ρωσία έχει αναπτύξει ειρηνευτικές αποστολές στον θύλακα μεταξύ Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπου κατοικούν κυρίως Αρμένιοι.
Οι αρμενικές αρχές του αποσχισθέντος Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα ότι οι όροι της εκεχειρίας τους με το Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζονται, και ότι προχωρούν οι εργασίες για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση των τραυματιών.
Οι αζέρικες εγγυήσεις για αναγνώριση των αυτονομιστών ως «ίσων πολιτών»
Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε από την άλλη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να μεταχειριστεί τους Αρμένιους που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «ίσους πολίτες».
«Θέλω να επαναλάβω ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι αποφασισμένο να ενσωματώσει εκ νέου τους Αρμένιους κατοίκους της περιοχής του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν ως ίσους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Το Σύνταγμα, η εθνική νομοθεσία του Αζερμπαϊτζάν και οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν μια σταθερή βάση γι' αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.
Οι Αρμένιοι αυτονομιστές συμφώνησαν την Παρασκευή να παραδώσουν τα όπλα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για επίλυση της κατάστασης συνεχίζονται.
Ο ορεινός αυτός θύλακας, ο οποίος αποφασίστηκε από τη σοβιετική εξουσία το 1921 να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε κατά το παρελθόν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας: ο ένας από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποκαταστήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά», δήλωσε ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας