Φόβους για νέα, πλήρους κλίμακας -και ίσως δι’ αντιπροσώπων- σύγκρουση στον νότιο Καύκασο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν γεννά η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε χθες το Μπακού στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μια πολύπαθη περίκλειστη περιοχή πρωτίστως αρμενικού πληθυσμού, αλλά γεωγραφικά εντός των αζερικών συνόρων.
Στην περιοχή -από την οποία εκτοπίστηκαν περίπου 90.000 Αρμένιοι κατά την προηγούμενη πολύνεκρη σύγκρουση του 2020- αναφέρονται νέο αιματοκύλισμα και ανηλεής βομβαρδισμός.
Αν και το Αζερμπαϊτζάν «βαφτίζει» την επιχείρηση «αντιτρομοκρατική», με διακηρύξεις ότι δεν στοχοποιεί αμάχους, οι χθεσινοβραδινές αναφορές από τον θύλακα μιλούσαν για πάνω από 25 νεκρούς και σχεδόν 140 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera, σύμβουλος του Αζέρου και τουρκόφιλου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ απέδωσε βολικά τις απώλειες αμάχων στη χρήση τους από τους αυτονομιστές ως «ανθρώπινων ασπίδων».
Ως λόγο δε της έναρξης της επίθεσης -που το αρμενικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει ως «εθνοκάθαρση»- το Μπακού επικαλέστηκε τον θάνατο έξι Αζέρων, τεσσάρων στρατιωτών και δύο πολιτών, σε εκρήξεις ναρκών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την τοποθέτησή τους απέδωσε σε «Αρμένιους σαμποτέρ».
Με το που έπεσε το βράδυ, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάληψη 60 θέσεων των αυτονομιστών και το Μπακού έστελνε τελεσίγραφο, αξιώνοντας την παράδοση «παράνομων αρμενικών στρατιωτικών σχηματισμών» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ -την ύπαρξη των οποίων αρνείται το Γερεβάν- καθώς και «τη διάλυση της αυτονομιστικής κυβέρνησης» στον θύλακα. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, θα προχωρήσει «μέχρι τέλους».
Στο μεσοδιάστημα, στην -εσχάτως επαμφοτερίζουσας εξωτερικής πολιτικής- Αρμενία, έπεφταν στο «κενό» οι εκκλήσεις για παρέμβαση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια.
Στη δε πρωτεύουσα Γερεβάν, ο πρωθυπουργός Πασινιάν από τη μια δεχόταν τηλεφωνήματα στήριξης από την Ουάσινγκτον και το Παρίσι, με δηλώσεις υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών και της επανέναρξης του διαλόγου -ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση-, από την άλλη ωστόσο προειδοποιούσε για «πραξικόπημα», καθώς η έδρα της αρμενικής κυβέρνησης βρισκόταν υπό τον κλοιό πλήθους διαδηλωτών. Κυρίως υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, αλλά και βετεράνοι των πολέμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, χαρακτήριζαν τον Πασινιάν «προδότη», τον καλούσαν σε παραίτηση και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.
Από το βήμα εν τω μεταξύ της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στήριζε το «αδελφό» Αζερμπαϊτζάν, κάνοντας λόγο για διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητάς του.
Στη δε Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, διέψευδε δηλώσεις Αζέρου αξιωματούχου ότι το Μπακού είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την Τουρκία και τη Ρωσία για τη στρατιωτική επιχείρηση. «Ανησυχία» για τη «βίαιη κλιμάκωση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε επαφή με ομολόγους στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν και καλώντας τις δύο χώρες να επιστρέψουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη των 2.000 μελών δεν μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο μεταξύ Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αρμενίας, γνωστό ως Διάδρομο Λατσίν. Τον έχει κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο το Αζερμπαϊτζάν, καταγγέλλοντας το Γερεβάν για διακίνηση όπλων και παράνομη εξαγωγή πόρων. Επί της ουσίας, καταδίκασε τον πληθυσμό του θύλακα στην πείνα.
Ως πιθανή εξήγηση, αναλυτές προτάσσουν το γεγονός ότι η Αρμενία έχει εξοργίσει το τελευταίο διάστημα τη Ρωσία, με διάφορες κινήσεις. Αν και οι δύο χώρες έχουν αμυντική συμφωνία -με ρωσική βάση στα αρμενικά εδάφη- η κυβέρνηση του Γερεβάν πραγματοποίησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, ενώ είχε αρνηθεί τη διεξαγωγή γυμνασίων του (μετασοβιετικού) Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας στα αρμενικά εδάφη. Επίσης, επικύρωσε την ιδρυτική σύμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Στα σενάρια έδωσε χθες νέα τροφή ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με ανάρτηση στο Telegram που εμμέσως πλην σαφώς αναφερόταν στην αποστασιοποίηση Πασινιάν. «Μαντέψτε», κατέληγε σιβυλλικά, «ποια μοίρα τον περιμένει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας